facebook


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Nakon godina pokušaja suzbijanja dezinformacija o vakcinama, Facebook ponovo revidira svoje politike kako bi postao još stroži.

Kako prenosi CNN, u ponedjeljak je kompanija objavila nekoliko načinakojim planira bolju borbu protiv dezinformacija o vakcinama, uključujući otežavanje pronalaska antivakserskih računa putem pretraga na Instagramu u vlasništvu Facebooka.

Najava dolazi dan nakon što je CNN izvijestio da je Instagram nastavio istaknuto prikazivati ​​antivakser račune u svojim rezultatima pretraživanja, dok je Facebook grupe koje ometaju vakcine i dalje lako pronaći. Nalazi su izazvali zabrinutost među stručnjacima za javno zdravlje, s obzirom na to da su Sjedinjene Države usred svog najvećeg uvođenja vakcina ikad za rješavanje pandemije koronavirusa.

Iz Facebooka su u ponedjeljak rekli da “proširuju” svoje napore na uklanjanju lažnih tvrdnji o koronavirusu i vakcinama na svojoj platformi, kao i na Instagramu.

Kompanija je takođe najavila da će u svom “Informativnom centru Covid-19” početi prikazivati ​​veze do lokalnih zdravstvenih web lokacija kako bi pomogla korisnicima da utvrde da li ispunjavaju uslove za vakcinu i kako je mogu dobiti.

Facebook se već dugo bori s rješavanjem antivakser sadržaja. U decembru je kompanija izjavila da će ukloniti tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa koje su razotkrili službenici javnog zdravstva, poput neutemeljenih teorija zavjere da sadrže mikročipove. Ranije su Facebookove politike zabranjivale dezinformacije o Covid-19 koje “doprinose riziku od neposrednog nasilja ili fizičke štete”.

Usred epidemije ospica u SAD-u prije skoro dvije godine, Facebook je obećao da će se boriti protiv dezinformacija o vakcinama ograničavajući doseg takvog sadržaja na svojim platformama, ali ih nije uspio u potpunosti zabraniti. U martu 2019. godine Facebook je rekao da će “smanjiti rang grupa i stranica koje šire dezinformacije o vakcinisanju” tako što ih neće uključiti u preporuke ili u predviđanja kada korisnici upišu u traku za pretraživanje.