Portal 072info

Facebook pred izbore uklonio stranicu političke stranke zbog lažnih tvrdnji o koroni

thumbs b c a4a9d05f95afc18ce8c705de61d7deca
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Facebook, društveni medij uklonio je stranicu političke stranke na Novom Zelandu uoči općih izbora u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stranka “Naprijed Novi Zeland“ u četvrtak je uputila saopćenje u kojem je optužila Facebook za miješanje u izbore u toj zemlji.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Odluka Facebooka da ukloni stranicu registrirane političke partije na Novom Zelandu, dva dana prije izbora, nije ništa drugo nego miješanje u izbore“, kazao je Jami-Lee Ross, jedan od čelnika stranke.

Stranica je uklonjena u četvrtak dok je stranka uživo prenosila događaj Billyja Te Kahike, jednog od čelnika stranke.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ross je kazao da mu je 30 minuta prije uklanjanja stranice novinar prenio da će stranačka stranica biti izbrisana.

“Ovo je zaista ciničan primjer miješanja društvenih medija u američkom vlasništvu u naše izbore“, rekao je Ross.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Međutim, predstavnik Facebooka saopćio je da ova društvena mreža ne dopušta nikome da dijeli pogrešne i lažne informacije na njihovim platformama o COVID-19 koje bi mogle dovesti do neposredne fizičke štete.

“Imamo jasne politike protiv ove vrste sadržaja i provodit ćemo ih bez obzira na nečiju političku poziciju ili stranačku pripadnost. Uklonili smo Facebook stranicu Stranke Naprijed Novi Zeland zbog opetovanih kršenja ovih pravila”, dodao je.

Ross smatra da je njegova stranka “hrabro propitivala pristup Vlade prema pandemiji COVID-19, dijeleći stavove i savjete međunarodnih naučnika”.

Pozivajući na istragu navodnog miješanja Facebooka u izbore, iz ove stranke su još kazali: “Ako Facebook želi prihode od oglašavanja od Novozelanđana, onda mora omogućiti slobodu govora u našoj zemlji”.

Napore Novog Zelanda u borbi protiv COVID-19 prepoznali su mnogi nakon što je ta zemlja uspjela suzbiti širenje pandemije.

U toj zemlji je dosad zabilježeno ukupno 1.876 slučajeva koronavirusa, uključujući 25 smrtnih slučajeva i preko 1.800 oporavljenih. Zdravstvene vlasti provele su dosad preko milion testiranja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 18
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6