0d7aa10a8ee169fd7997bac6c8c79a59 758x426 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Internet / Zabava
NER FIT

Mark Zuckerberg je prošle sedmice u jednom intervjuu najavio da Facebook želi u narednih pet godina iz društvene mreže prerasti u kompaniju “metaversea”.

FIXGEHALT

Objasnio je to svojom vizijom u kojoj će nakon mobilnog pristupa Internetu, koji je danas standard i prevladava nad desktop pristupom, sljedeći korak biti pristup sadržajima putem virtualne stvarnosti.

Taj trend zaživjet će kroz narednih pet godina, a Facebook želi biti prvi koji će povezati sve sisteme, uređaje i ljude u jedan jedinstveni “metaverse”. Ovaj “virtualni svijet” nadograđuje se na sve što do sada znamo pod pojmom virtualne stvarnosti i bit će zapravo nova kompjuterska i komunikacijska platforma. Svoje najave od prošloge sedmice potvrdio je i novom objavom na Facebooku – u istoj je napisao kako je kompanija pokrenula razvojni tim koji će raditi na ovom projektu.

Facebook trenutno zapošljava oko 10 hiljada ljudi u svojim odjelima za virtualnu stvarnost, a oni razvijaju Oculus, naočale s proširenom stvarnošću, pametne narukvice i slične proizvode budućnosti.

LIDER