Portal 072info

Facebook sprema “čudo” koje će oduševiti sve

Iz Facebooka su objavili kako su osmislili i razvili laserski detekor koji bi mogao omogućiti razvoj novih visokobrzinskih sistema za komunikaciju i prijenos podataka koji ne trebaju poseban dio radiofrekvencijskog spektra ili dozvole vlasti, a nema ni ograničenja brzine kakva ima standardni wi-fi.

Suočeni s tim ograničenjima, inženjeri u sve većoj mjeri pokušavaju razviti sisteme koji počivaju na prijenosu podataka od jedne do druge tačke korištenjem laserskih zraka. Osim što ne trebaju poseban dio frekvencijskog spektra, može ih funkcionirati više istovremeno u istom području bez međusobnog ometanja.

No, slanje signala laserom nije jednostavno. Kako bi se postigle brzine od više gigabita po sekundi, fotodiode koje primaju signal moraju raditi vrlo brzo. To znači kako moraju biti površine oko kvadratnog milimetra, nekoliko puta manje od zrna riže.

S druge strane, laserske zrake se rasipaju dok putuju, pa stoga mogu pokriti površinu značajno veću od detektora, pa ih stoga treba fokusirati lećama. Kako bi to bilo izvedivo, potrebno je razviti složene sustave za usmjeravanje i ciljanje.

U Facebooku kažu kako su razvili detektor koji će riješiti taj problem. Iako je tisuće puta veći od sadašnjih (126 kvadratnih centimetara), ipak može funkcionirati na visokim brzinama.

Sastoji se od plastičnih optičkih vlakana koja su izmjenjena tako da upijaju plavo svjetlo, a koja čine veliko ravno područje koje služi kao detektor. Ona svijetle, pa plavo svjetlo biva reemitirano kao zeleno dok putuje vlaknima koja bivaju tijesno povezana prije no što se susretnu s fotodiodom.

Sistem je podrobnije opisan u časopisu Optica. U Facebooku kažu kako mogućih primjena nove tehnologije u zatvorenim i na otvorenim prostorima, recimo za prijenos HD videa na mobilne uređaje ili jeftine komunikacijske linkove na duljinama od kilometra i više. U testovima su uspjeli, tvrde, postići brzine od 2,1 Gbps.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box