Portal 072info

Facebook stvara veću ovisnost od cigareta

Prosječan korisnik Facebooka dnevno na njemu provodi 75 minuta. Mislite li da postoje dovoljno dobri razlozi da se odreknete te ovisnosti? Portal BuzzFeed napravio je video u kojem navodi činjenice koje bi vas trebale natjerati da obrišete svoj Facebook.

Norveški naučnici identificirali su šest znakova ovisnosti o Facebooku. Uključuju razmišljanje o Facebooku, javljanje nemira ako ga osoba ne može provjeriti i korištenje društvenom mrežom u tolikim količinama da to počinje utjecati na posao ili studiranje.

Prema studiji, gledanje bivšeg partnera na Facebooku ograničava osobni rast i emocionalni oporavak. U trećini predanih papira za razvod u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji naveden je Facebook.

A njegov utjecaj i dalje raste. Prema istraživanju iz Švedske, što više vremena korisnici provode na Facebooku, vjerovatnije je da će se osjećati nezadovoljni svojim životima.

Pasivno pregledavanje newsfeeda, dokazano je, pojačava osjećaj usamljenosti i izolacije.

Zašto, onda, i dalje koristimo Facebook? Odgovor je u istraživanju ponudio Univerzitet iz Čikaga – zato što ova društvena mreža stvara veću ovisnost od cigareta. Prosječan korisnik na Facebooku provodi 75 minuta svakog dana, što je 450 sati godišnje.

Podijelite članak