Screenshot 6 726


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Evropljani koji koriste Facebookove aplikacije Instagram i Messenger dobili su obavještenje da su iz aplikacija uklonjene neke njihove mogućnosti.

Obavještenja su korisnici pomenutih aplikacija počeli dobijati prošle sedmice, a kao razlog je navedeno “poštivanje pravila usluga slanja poruka u Evropi”. Također, navedeno je da se radi na povratku istih mogućnosti.

U obavještenju nije bilo dodatnih informacija, kao ni pratećeg linka gdje bi se mogle pronaći.

Ipak, iz Facebooka je stiglo objašnjenje o čemu se zapravo radi.

“Vršimo promjene naših usluga kao odgovor na nova pravila privatnosti u Evropi te obavještavamo korisnike direktno o tim promjenama. Neke mogućnosti neće biti dostupne, ali većina mogućnosti na Messengeru, Instagramu i Facebooku će ostati na raspolaganju”, rekao je glasnogovornik Facebooka za Mashable.

Facebook nije objavio listu ukinutih mogućnosti jer se povratak nekih od njih očekuje uskoro. Međutim, poznato je da korisnici više ne mogu koristiti ankete, nadimke u chatovima i personalizovane odgovore na Messengeru, kao i ankete te stickere u direktnim porukama na Instagramu.

Onemogućeno je i slanje medijskih attachmenta s izuzetkom fotografija te se ovaj sadržaj ne prikazuje, kao ni indikator da osoba piše poruku. Također, ne rade ni određeni plugini.

Međutim, uprkos obavještenjima, neki korisnici su i dalje mogli praviti ankete na Messengeru.

Iz Facebooka je saopćeno da se još uvijek traži najbolji način za povratak ukinutih mogućnosti.