Portal 072info

Facebook uvodi opciju za označavanje lažnih informacija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Društvena mreža Facebook objavila je uvođenje novih funkcije za borbu protiv širenja dezinformacija i omogućila korisnicima da sami označe informacije koje smatraju lažnim.

Facebook je kritikovan prošlog mjeseca da su lažne vijesti plasirane preko te društvene mreže uticale na američke predsjedničke izbore. Ova društvena mreža počela je da na ograničenom broju korisnika testira novu komandu koja omogućava da se neka poruka označi kao lažna informacija.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

To će moći da se uradi klikom u gornjem desnom uglu poruke, gdje već postoje komande da se sadržaj označi kao “dosadan” ili “nepoželjan”, navodi se u poruci objavljenoj na stranici potpredsjednika News Feeda, odjeljenja iz kojeg se upravlja protokom vijesti.

“Vjerujemo u davanju glasa ljudima i da mi sami ne možemo da budemo arbitri istine, tako da pažljivo pristupamo ovom problemu”, napisala je kompanija u svojoj objavi.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Oni koji budu provjeravali činjenice, moraju da pristupe kodeksu principa da bi u tome učestvovali. Za sada ima 43 potpisnika na spisku koji je uspostavio institut Poynter, uključujući informativne kuće iz nekoliko zemalja. Ako se provjerom ustanovi da članak sadrži pogrešne informacije, ta poruka će biti označena trouglom sa znakom uzvika, poput saobraćajnog znaka za opasnost, i pisaće da ga osporavaju nezavisni kontrolori.

Taj članak će i dalje moći da se dijeli putem Facebooka, ali uvijek uz oznaku opasnosti. Međutim, autor tog članka ili urednik, više neće moći da ga promoviše preko Facebooka, konkretno sa reklamama, navodi se u saopštenju. Facebook je naveo da će poruke koje se poslije provjere činjenica pokažu da su lažne, biti označene linkom gdje će se objasniti zašto, a takođe bi te informacije mogle da padnu niže u News Feedu. Takođe su istakli da razmatraju uvođenje i drugih funkcija, poput kažnjavanja websiteova koji pokušavaju da imitiraju vodeće izvore informacija ili da navode čitaoce da vjeruju da su oni poznat izvor vijesti. Facebook je sredinom novembra već objavio da više neće dozvoljavati reklame na websiteovima gdje se objavljuju lažne vijesti, ali tada nije naveo po kojim kriterijumima će se označavati takvi siteovi. Internet gigant Google je sredinom novembra takođe objavio da će uvesti sličnu politiku prema takvim websiteovima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6