Portal 072info

Facebook vas je izmanipulirao: Evo što vam napravili!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Riječ je o neetičnom eksperimentu kojim se manipuliralo postovima koji se korisnicima pojavljuju na news feedu.

Facebook je proveo eksperiment na svojim korisnicima, pokazalo je istraživanje objavljeno kao Proceedings of the National Academy of Sciences. Riječ je o neetičnom eksperimentu kojim se manipuliralo postovima koji se korisnicima pojavljuju na news feedu.

Eksperimentom je bilo obuhvaćeno 700 tisuća korisnika u jednom tjednu 2012. godine, kojima se namjerno prikazivao isključivo pozitivni ili negativan sadržaj. Time su šefovi Facebooka htjeli vidjeti kako korisnici reagiraju i kako određeni sadržaj utječe na njihove postove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukratko, htjeli su vidjeti hoće li korisnici, ako im se stalno prikazuje negativan sadržaj također objaviti negativan sadržaj, a isto je vrijedilo i za korisnike kojima se stalno prikazivao pozitivan sadržaj.

Korisnicima koji su bez svog znanja i pristanka sudjelovali u ovom manipulatorskom testu bili su poremećeni algoritmi na njihovim profilima na kojima im je bila instalirana određena aplikacija. Aplikacija je analizirala sadržaj i automatski selektirala pozitivan ili negativan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Rezultati eksperimenta su jasno pokazali da društvene mreže mogu utjecati na korisnike, odnosno u njima izazvati pozitivne ili negativne emocije. Istraživanje je naravno izazvalo burne reakcije, obzirom da je metodologija kojom je Facebook iskoristio svoje korisnike itekako moralno upitna.

dnevnik.hr 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)