Facebook vodi borbu protiv panike zbog koronavirusa

Koronavirus hara svijetom, a s njime došla je i nepotrebna panika među ljude. Nije neobično vidjeti da se neki dobrovoljno zatvaraju u karantenu u vlastitom domu te nabavljaju zalihe hrane za narednih nekoliko sedmica ili mjeseci. Javnim prostorom počele su kružiti besmislene ideje kao ona o prevenciji bolesti isključivo vitaminom C i slične.

Kako bi umanjili histeriju na svjetskoj razini, u Facebooku su implementirali novu politiku vezanu za sadržaje koji se na toj društvenoj mreži smiju objavljivati. Nova pravila kažu kako će s Facebooka biti uklonjeni sadržaji koji zabranjuju spominjanje koronavirusa na način da se ističe osjećaj hitnosti ili panike. Naprimjer oglasi koji rasprodaju određenu robu navodeći ograničene zalihe kao posljedicu širenja virusa.

Zabrana obuhvaća i reklamiranje proizvoda koji obećavaju liječenje od bolesti COVID-19 koju aktualni koronavirus izaziva, jednako kao i sve oglase koji jamče prevenciju od te bolesti. Slična politika implementirana je i na Facebookov Marketplace, pa niti tamo oni nadobudni neće moći lako zaraditi na masovnoj histeriji.

Istodobno Facebookovi fact-checkeri rade i na suzbijanju širenja dezinformacija o epidemiji, što je također dodatna aktivnost započeta krajem prošlog mjeseca, kada se virus i počeo sve brže širiti.

noob.rs