Facebook vrši tajne psihološke analize korisnika!

Facebook vrši tajne psihološke analize korisnika!

Evo i rezultata jedne od analiza, a biće ih najvjerovatnije još!

Facebook je tokom nedjelju dana, na engleskom govornom području, prateći reakciju skoro 700.000 korisnika, mjerio uticaj emocija na ponašanje korisnika koji su te emocije “dobijali” preko News Feeda. Korisnici koji su učestvovali u istraživanju nisu o tome obaviješteni i nisu znali da su njihove reakcije bile direktno praćene tokom nekoliko nedjelja. Kako stoji u saopštenju The Next Web portala, Facebook je pomenuti broj korisnika podijelio u dvije grupe. U jednoj su bili oni kojima su plasirane uglavnom vesele i pozitivne vijesti i obavještenja onih koje su pratili, dok su drugoj grupi plasirane uglavnom pesimistične i objave sa lošim sadržajem.

Na kraju istraživanja Facebook je obradio rezultate koji su pokazali da su korisnici u narednim danima na toj društvenoj mreži izražavali stavove u skladu sa sadržajima koji su im plasirani u prethodnom periodu – prva grupa je imala pozitivnije misli i objave, dok je druga bila manje raspoložena i postovi su bili pesimistični. Facebook tvrdi da je ovo prvo takvo istraživanje koje je dokazalo da i samo tekstualni sadržaj može da dovede do snažne promjene emocija i ponašanja, kao i to da su statusi i tekstualne objave na društvenim mrežama “zarazne”, odnosno da mogu u potpunosti da transformišu emocionalnu “sliku” korisnika.

Facebook po svojim “pravilima igre” omogućava sebi da sprovodi tajna psihološka testiranja svojih korisnika, ali mnogi ovako nešto povezuju sa zloupotrebom društvenih mreža. Facebook ne najavljuje nova istraživanja, ali kako ih može vršiti bez prethodnog obavještavanja korisnika – ko nam garantuje da i sada ne sprovode neko?

Mondo

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE