Facebookova zviždačica pozvala Zukerberga da odstupi s čela kompanije

11 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Zviždačica Frances Haugen pozvala je u ponedjeljak svog bivšeg šefa Marka Zukerberga (Zuckerberg) da odstupi s mjesta izvršnog direktora Facebooka i tako dopusti promjene u toj kompaniji, umjesto da troši resurse na njeno rebrendiranje.

– Mislim da je malo vjerojatno da će se firma promijeniti ako Mark Zukerberg ostane glavni izvršni direktor (…) Facebook bi bio jači s nekim ko je spreman usredotočiti se na sigurnost – rekla je Haugen u Lisabonu na otvaranju tehnološke konferencije Web Summit.

Inače, u javnost su nedavno procurili brojni interni dokumenti koji svjedoče praksama Facebooka koje su štetne po društvo i omogućavaju zloupotrebu te platforme, a koje je medijima, političkim institucijama i regulatorima dostavila Haugen.

Menadžerica Haugen, koja je firmu napustila u maju, prošlog mjeseca je pred zastupnicima britanskog parlamenta i američkog Kongresa između ostalog izjavila da je objavljivanje sadržaja koji potiče mržnju “najbolji način rasta” Facebooka te da je kompanija “bez sumnje” svjesna da ta društvena mreža širi mržnju na internetu, pri čemu koristi algoritamski sistem koji prioritet daje sadržajima koji skupe najviše klikova.