FADIL FAZLIJA, NAKON VELIKOG USPJEHA PJESME „HELIKOPTER“: Niko od kolega mi nije čestitao

Fazlija helikopter e1639320665774 750x405 1

Fadil Fazlija do nedavno je bio poznat po pjesmama „Malo viski, malo Coca-cola“, „Duga“, „Evo majko sina tvog“, „Još jednom reci da me voliš“…

Ovaj rođeni Bišćanin prije pet godina snimio je pjesmu „Helikopter“, koja danas ima skoro deset miliona stvarnih pregleda na Youtube, pa je tako prevazišao i svoj do sada najveći hit „Malo viski, malo Coca-cola“, snimljen prije skoro 14 godina.

„Helikopter“ je doletio i do svjetski poznate influenserke  Kourtney Kardashian koja je objavila video uz tu pjesmu na društvenoj mreži Tik-Tok nakon čega je postgala globalna atrakcija.

Pozvali smo Fazliju, koji živi u Austriji u gradu Linzu, da malo prokometariše ovu trenutnu situaciju koja ga je snašla po pitanju pjesme „Helikopter“, a koja nije regionalni, već svjetski hit.

-Da se razumijemo, ja sam već imao dosta velikih regionalnih hitova, a pjesme „Malo viski“ i „Evo majko sina tvoga“ su najupečatljivije u mojoj karijeri. Međutim, pjesma „Helikopter“ prevazišla je moje najluđe snove, nisam nikada mogao pomisliti da će, hajdemo sada tako reći, postati svjetski hit, a posebno da će biti popularna, slušana od strane poznatih svjetskih faca. Ovo je za mene jedno prijatno iznenađenje, ali dugo sam u ovom poslu, pa mi je sve ovo malo čudno – kaže Fazlija.

Zašto ste uzeli jesmu sa neobičnim naslovom?

-Ja uvijek kada biram pjesme, vidim tačno tih par riječi u svakom tekstu koje bi mogle da vode kompletnu pjesmu. E, tu pjesmu sam uzeo baš zbog toga što je tu riječ „Helikopter“ i „para pun kofer“. Kada mi je Kec poslao pjesmu odmah sam je uzeo, mada su ljudi u studiju bili skeptični po pitanju iste, mislili su da je to jedna sladunjava pjesma, koja neće imati nekog efekta na estradi.

Da li ste nadali da će te ponovno imati jedan još veći hit?

-Dragi Bog daje i oduzima, a ja vjerujem u tu neku veliku silu. Kada sam imao te velike hitove ostao sam isti, nisam se mjenjao, a tako je i danas. „Helikopter“ me nije podigao u visine, ne glumim veliku estradnu zvijezdu, ostao sam isti.

Kako su reagovale Vaše kolege ?

-Kolege…, pa na estradi nema kolega niti prijatelja. Niko, ama baš niko od, hajdemo reći tih nekih poznatih imena nije me nazvao, niti čestitao. Ljubomora i zavist su čudo. Ja sam pjevač koji poslije svake pjesme očekujem aplauz, a mnogi od njih očekuju poslije svake pjesme novac.

Ima li poziva za gostovanje?

-Meni se uvijek tako neke lijepe stvari dešavaju u nevrijeme, ali Bože moj, šta je tu je. Imam poziva sa svih kontinenata, ali s obzirom da je teško putovati, onda je sve to odgođeno za neka bolja vremena.

U Austriji gdje i Vi živite ima dosta pjevača posebno iz BiH, da li su Vas oni zvali, čestitali?

-Ma, niko, apsolutno niko. Dok „Helikopter“ nije dostigao visine, bilo je poziva i druženja, ali sada ništa. Vjerovatno su zbog tog mog uspjeha mnogi od njih dobili nervni slom ili čir na želucu.

Nove pjesme?

-Dok nije bilo „Helikoptera“ moji ukućani su mi govorili da moram da idem u studio i snimim novu pjesmu, jer znaju koliko sam lijen po tom pitanju, a sada mi govore, samo polako, moraš dobro razmisliti šta ćeš slijedeće da snimiš.

Fazliju smo na kraju pitali, koliko mu je na početku karijere smetalo ili godilo što su ga poredili sa rahmetli Sinanom Sakićem?

-U svakom slučaju mi je godilo i bio sam presretan zbog toga. Ja sam tada govorio, a kažem i sada, tadašnjem „Južnom vjetru“ nedostajao je još samo Fazlija. Ne, nisam nafuran što to kažem, već tako zaista mislim.

Kec: Šok pjesma nas je sve šokirala

Mensud Kecap Kec je tekstopisac i autor pjesme „Helikopter“, poznat je postao kada je za Elviru Rahić napisao jedan od njenih najvećih hitova“ „Bivši moj“. Pozvali smo Keca i zamolili ga da nam nešto više kaže o samoj pjesmi?

-Šok pjesma „Helikopter“ sve nas je šokirala, jer i ako smo očekivali neki njen uspjeh, nismo u ovoj i ovolikoj mjeri. Pjesma je nastala sasvim spontano, jer sam nakon pjesama „Za dušmane“, „BMW, mečka, audi“, „Na dnu čaše“ i balade „Potpiši se“, a koja je osvojila prvu nagradu na festivalu u Bihaću, tražio nešto novo. Tako je izbor pao na riječ helikopter. Nikome prije toga nisam je nudio, bila je specijalno pisana za Fazliju i poslao sam je sa muzikom otpjevanu na njegov telefon. Fazlija je sa Kobcem još malo doradio tu pjesmu, tako je danas tu gdje jeste.

IZVORExpress
Prethodni članakBorenović: Dosta je Milorade, vi ste izdali sve što se izdati moglo
Sljedeći članakIzraelski The Haaretz: Jevreji ne mogu dozvoliti da negatori genocida pobijede