Fadil Novalić: Cilj je da u ovom mandatu minimalne penzije budu veće od 400 KM

Premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić je povodom povećanja minimalne penzije za 3,2 posto kazao da je cilj Vlade FBiH da minimalne penzije u ovom mandatu budu veće od 400 KM. Novalić je kazao da Vlada FBiH ima mnogo bolju osnovu i bolji zakon da u narednom periodu rješava probleme penzionera.

“U ovoj godini ćemo povećati penzije dva puta po 11 maraka. Cilj je da u ovom mandatu minimalna penzija pređe 400 KM. Novi zakon kaže da se penzioni fond seli na trezor, tako da je nebitno kakvi su prihodi. Penzija se kreće s rastom BDP-a, odnosno penzije će se dizati ukoliko bude rastao BDP”, kazao je Novalić.

Dodao je da se koriste posljedice ekonomskog rasta da mogu servisirati povećanje penzije.

“Na današnjoj smo sjednici vrlo važnu tačku stavili iza sebe, vezanu za evropske integracije. Konstatirali smo da se treba pristupiti racionalnoj izradi zakona o demobiliziranim borcima. Imali smo prijedlog odluke za izmjenu plata i naknada”, rekao je Novalić.

Ministar Vesko Drljača je ponovio da, ukoliko postoji finansijska mogućnost, Vlada može povećati najniže penzije.

“Ova odluka predstavlja kontinuitet brige Vlade. Ona predstavlja jedan korak koji mi preduzimamo. Očekujemo da će u narednom periodu doći do još jednog povećanja. Očekuje se nastavak pozitivnih kretanja”, istakao je on.

Direktor Zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić naveo je da će obračun biti izvršen i za januarsku i za februarsku penziju.

“Povećanje je posljedica novog zakona koji omogućava povećanje najnižih penzija prema mogućnostima. U maju će penzioneri dobiti uvećanu aprilsku penziju. Kao posljedica reformiranog sistema, stvari se kreću u dobrom pravcu”, zaključio je Zijad Krnjić.

Klix.ba