Fadil Novalić: Federaciji novac ne treba!

Fadil Novalić, aktuelni premijer FBiH, odgovarao je na pitanja potrebe MMF-a te novom sazivu Vlade FBiH i očekivanjima. 

“Predloženo jeste da budem novi – stari premijer, ali ja se trudim da i u tehničkom mandatu funkcioniramo. I funkcioniramo veoma dobro, četiri stranke dobro rade u Vladi. Rezultati ne izostaju. ( …)  Parlament, odnosno stranke, određuju ko će voditi novu vladu.”, kaže Novalić.

Novalić je zadovoljan realizacijom programa Vlade do sada i smatra da je ostvaren dobar temelj za novi saziv Vlade :

” Zajedno smo uradili novi socioekonomski program s međunarodnom zajednicom. Ko god da dobije novi mandat, program je spreman, sve je završeno, akcioni planovi, koji samo što nisu obznanjeni. Tako da je pravac djelovanja nove vlade određen, ko god je vodio. To je drugi put u historiji Federacije da program bude unaprijed donesen i provođen za vrijeme mandata jedne vlade.”

Na pitanje da li je FBiH potreban novac od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Novalić je jasan:  

“Nama MMF treba jer smo područje koje slovi za nestabilno. I Bosni i Hercegovini treba MMF kao poruka da je tu sve mirno. MMF garantira ravnotežu budžeta i socijalnu ravnotežu. On je jedino budžetska potpora. Federaciji novac zaista ne treba. Mi imamo aranžman od milijardu i nešto dolara, ali smo uzeli 200 miliona i rekli – više nam ne treba. Novac od MMF-a nam ne treba, ali tehnička pomoć i prisustvo nam trebaju.”

Premijer je uporedio i FBiH i RS sa ekonomskog aspekta: 

“Federacija je tri četvrtine ekonomije BiH i svi događaji koji nastaju ovdje su dominantno važni za BiH. Ali, i pozitiva koja se odvija u RS, ako se ona odvija, odgovara BiH, jer mi smo jedan ekonomski prostor. Realno, Federacija BiH je glavni kreator ekonomskih kretanja u BiH.”, zaključio je Novalić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE