Fahrudin Alić, najmlađi neurohirurg u BiH: Nadam se i vjerujem u bolje sutra

Screenshot 3 1125

U današnjem vremenu kada mnogi mladi svoje utočište traže izvan granica naše zemlje, kada se znanje i rad nedovoljno cijene i neadekvatno vrjednuju, postoje i oni pojedinci koji su ostali i svoj život uložili upravo u trud, kontinuirani rad i učenje kako bi građanima ove zemlje omogućili vrhunsku zdravstvenu uslugu. 

Jedan od takvih je zasigurno i dr. Fahrudin Alić (34) iz Zenice koji je, postavši specijalista neurohirurgije, upisao se u malu, ali uspješnu zajednicu neurohirurga BiH koji će raditi najzahtjevnije operacije nervnog sistema, kičme i mozga.

Ovaj Zeničanin na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), svoj specijalistički ispit iz Neurohirurgije uspješno je položio početkom oktobra ove godine i postao najmlađi neurohirurg u historiji BiH. 

Njegova opredjeljenost za ovu oblast medicine, kako kaže u svom prvom intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, nije došla ciljano i željeno već sudbinski. 

Dr. Fahrudin Alić - undefined

„Odlaskom našeg Zeničanina dr. Mirze Pojskića, danas jednog uspješnog specijaliste neurohirurgije u Njemčkoj ‘otvorilo’ se upražnjeno mjesto na NH odjelu Kantonalne bolnice Zenica. Prethodno je ta ista specijalizacija bila raspisana za njega, ali, kako narod kaže: ‘Nije kome je namijenjeno nego kome je suđeno’. Kada sumiramo, europska neurohirurška zajednica je na kraju opet profitirala dvojicom mladih neurohirurga“, govori nam dr. Alić.

Copy

Ističe kako je motiv i satisfakcija svakom zdravstvenom radniku ta da bude od koristi društvu i zajednici u kojoj živi. 

„Kada ste na početku specijalizacije sve je to nekako opskurno i daleko s obzirom na nepoznanice s kojima se početnik svakodnevno upoznaje. Neurohirurgija je specifična sama po sebi zato što je na neki način u startu subspecijalnost u okviru hirurgije, a ako uzmemo u obzir da se uglavnom radi o mikrohirurgiji koja zahtijeva dodatne vještine rada pod mikroskopom, onda dobijamo kompletnu sliku šta zapravo predstavlja neurohirurška disciplina. Danas kada sam prošao sve etape neurohirurškog treninga mogu slobodno reći da sam opet na novom početku koji sada podrazmijeva praktičnu primjenu znanja i iskustava steknutih tokom šestogodišnjeg treninga“, skromno će naš sagovornik. 

Odlazak mladih iz BiH

Zanimalo nas je njegovo mišljenje o trendu odlaska i napuštanja mladih zdravstvenih radnika iz naše zemlje?  

„Mislim da je trend napuštanja svih zdravstvenih radnika iz naše zemlje realnost čije ćemo posljedice tek kroz godine koje dolaze itekako osjetiti. Ono što je poražavajuće jeste to da osim mladih, koji su tek na početku svoje karijere, naše zdravstvene ustanove napuštaju dugogodišnji i iskusni radnici. U sredinama centralne BiH još uvijek se te posljedice ne vide u tolikoj mjeri, ali kada pogledate periferiju onda se one itekako osjete.

Međutim, stava sam da zdravstvene radnike koji su otišli ne trebamo nipošto zaboraviti već ostati u kontaktu s njima, omogućiti im da svojim iskustvima pomognu razvoju kvalitetnijeg zdravstvenog sistema u našoj zemlji. Jedna od takvih asocijacija je i BHAAAS (Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences) s kojom Udruženje Neurohirurga Bosne i Hercegovine ima desetogodišnju saradnju. Tu moram istaknuti prof. dr. Kenana Arnautovića, istinskog patriote koji je, nama, mladim neurohirurzima iz Bosne i Hercegovine otvorio prozor u svijet, kako europske tako i svjetske neurohirurgije na čemu smo mu iznimno zahvalni.

Dr. Fahrudin Alić - undefined

Na kraju mogu reći da njihov odlazak ne želim vidjeti kao kraj već zapravo početak neke nove uspješne saradnje“, napominje ovaj mladi ljekar. 

Na naše pitanje laska li mu titula “najmlađi neurohirurg u historiji BiH”, suptilno je izbjegao odgovor govoreći nam kako je u posljednje četiri godine neurohirurško udruženje Bosne i Hercegovine bogatije za šest vrhunskih mladih neurohirurgija koji su generacijski veoma blizu, tako da je on, kako kaže, samo jedna karika tog naučnog lanca. 

„Ako to posmatramo s aspekta trenutnog stanja i odlazaka iz naše države to je ogroman napredak koji obećava i potvrđuje da ovdje i nije sve tako crno. Potrebno nam je omogućiti daljnji napredak kako u vidu kontinuiranih edukacija tako i u tehničkoj opremi bez koje danas nijedna hirurška disciplina ne može krenuti naprijed. Moram istaći da je naša ustanova to prepoznala i zahvaljujući menadžmentu Odjela Neurohirurgije KBZ na čelu s prof. dr. sc. prim. Rasimom Skomoracom, koja trenutno raspolaže najsofisticiranijom opremom, a koja se koristi u europskim neurohirurškim centrima“, govori ovaj mladi neurohirurg. 

Zdravstvo u nezavidnom položaju

Upitali smo ga i koliko je zdravstevni sistem u BiH uređen i koliko ozbiljno radi? 

„Stanje zdravstvenog sistema gledajući kroz to kako je organizovan, funkcionalan, koliko košta i koliko je uspješan ne može se posmatrati izolovano od ostalih sistema društva. Ako posmatramo opšte stanje u državi možemo reći da je zdravstvo u veoma nezavidnom položaju. Ako ga pak poredimo sa zemljama u regionu, ne čini se baš da je i kod njih značajno bolje. Stoga, optimistično gledajući u posljednje četiri godine politike koje su bile na ‘pozornici’ svojim postupcima i odlukama pokazale su znakove razumijevanja i poboljšanja u sferi zdravstva.

Međutim, imam osjećaj da svaki put kada nešto krene uzlaznom putanjom naiđemo na prepreku koja nas vrati par koraka nazad kao što je bio slučaj s ovom godinom i pandemijom kojoj se još uvijek ne nazire kraj. Sigurno je da će i ovo ostaviti nebrojene posljedice, ali se nadam i vjerujem u bolje sutra“, kaže za Radiosarajevo.ba dr. Alić. 

Na kraju intervjua za naš portal budućim mladim ljekarima želio je kratko poručiti da budu strpljivi i ustrajni.

To su te “magične” riječi da bi se otškrinula prva, ali zaista teška vrata neurohirurške prakse.

Radiosarajevo

Prethodni članakTinejdžerka nagrađena za otkriće koje bi moglo dovesti do lijeka za COVID-19
Sljedeći članakAko prođe, prođe: Migrant pokušao izaći iz BiH sa falsifikovanom ličnom kartom Italije