3 10
AUTOR: K.H.
DATUM: kol 13, 2021 @ 10:45
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Izvještaj o finansijskoj reviziji Federalne uprave civilne zaštite za 2020. godinu (FUCZ)pokazao je svu bahatost u radu institucije koju godinama prate brojne afere i skandali.

Revizori su evidentirali niz propusta u radu FUZC-a na čijem je čelu v.d direktor Enes Memić. On je na poziciji zamijenio suspendiranog Fahrudina Solaka, kojem se sudi u aferi “Respiratori” za nabavku 100 respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM.

Rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji

No, revizori su otkrili šokantne podatke.

 – Konstatovali smo da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20% direktoru Uprave i nakon što je Vlada FBiH 12. 5. 2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji. U periodu od 12. 5. do 31. 12. 2020. godine direktoru Uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće sa posebnim dodatkom za posebne uslove rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom periodu nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM) – navodi se u izvještaju.

B633362D F009 4D32 8ED6 DE2672C222DB

Ali, tu nije kraj trošenju budžetskog novca i bezobrazluku čelnih ljudi ove federalne institucije.

Revizori su utvrdili da jednom uposleniku koji je bio na bolovanju odobren poseban dodatak na plaću u visini od 45%.

Isplaćena mu je neto plaća u iznosu od 1.372 KM. Budući da u avgustu nije radio niti jedan dan, zaposleniku je trebalo obračunati i isplatiti iznos od 992 KM, odnosno za 380 KM manje u odnosu na obračunatu i isplaćenu neto plaću – istaknuto je.

Također, utvrđeno je da obračun i isplata bruto plaća i naknada plaća nisu izvršeni u skladu s članom 23. Zakona o plaćama i članom 192. Zakona o zaštiti i spašavanju u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje prava, obračun i isplatu posebnog dodatka na plaću po osnovu posebnih uslova rada.

– Što za posljedicu ima da se iskazani troškovi bruto plaća i naknada plaća u iznosu od 5.440.028 KM mogu značajno razlikovati od onih koji bi se utvrdili dosljednom primjenom zakonskih propisa.  Ne možemo kvantificirati efekte ovog odstupanja na finansijske izvještaje.

Osnovanost obračuna i isplate dodatka na plaću

Utvrđeno je da pravilnik o plaćama i naknadama nije usklađen sa Zakonom o plaćama i Zakonom o zaštiti i spašavanju u dijelu obračuna i isplate posebnog dodatka na plaću za posebne uslove rada za pripadnike deminerskih timova koji nisu neposredno uključeni u poslove deminiranja, kada pripadnici tih timova na terenu ne obavljaju poslove deminiranja.

– Također, ne možemo potvrditi osnovanost obračuna i isplate dodatka na plaću zbog posebnih uslova rada za zaposlenike koji vrše stručne, administrativne, tehničke i druge poslove s obzirom na to da svi ne rade pod posebnim uslovima rada vezanim za poslove opasne po život u odnosu na druge organe uprave – navedeno.

Federalni revizori nisu mogli analizirati određene nabavke (respiratori, testovi, maske, kombinezoni…) jer su, kako su naveli, nadležne institucije (Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Općinski sud Sarajevo) izuzele ovu dokumentaciju.

LIDER