Portal 072info

Fajon potvrdila: U novembru odluka hoćemo li plaćati 13-50 eura pri ulasku u EU

Ovih dana uveliko se špekuliše da će građanima država zemalja van EU, a kojima nisu potrebne vize za šengensku zonu, biti naplaćivana taksa u iznosu između 13 i 50 eura.

Špekulacije koje se tiču i državljana BiH indirektno je potvrdio i Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, koji je u Europskom parlamentu poručio da će EU odbraniti svoje granice striktnom kontrolom svakog ko ih prelazi.    

Europska komisija će vjerovatno uputiti zvaničan prijedlogETIAS-u (mehanizmu za registraciju putnika u EU) u novembru, a kada se to dogodi bit će poznati detalji projekta, odnosno baze podataka.

To je u intervju za beogradsku Politiku rekla Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestilac za viznu liberalizaciju s Kosovom.

Fajon se pozvala na spomenuti istup Junckera i podsjetila da ideja o ETIAS-u postoji već neko vrijeme, “mada konkretni koraci u cilju njene realizacije još nisu bili napravljeni”.

Ona ukazuje da bi ovaj sistem, po uzoru na identičnu praksu u SAD, podrazumijevao registraciju onih koji ulaze na područje država Šengena, pritom im nisu potrebne vize, što se u prvom redu odnosi na zemlje zapadnog Balkana.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box