“Fali Vam jedan papir”

Reforma javne uprave u BiH traje posljednjih 15 godina. “Fali vam jedan papir” i dalje je rečenica sa kojom se građani BiH susreću kada kreću u proces prikupljanja dokumentacije za određene lične dokumente ili papirologiju. Uskoro bi naša zemlja mogla dobiti mogućnost elektronskih usluga za određene dokumente, ali problem predstavalja, kao i u svemu, politička volja.

Red građana ispred Zemljišnoknjižnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu. Jedni kažu razumljivo je zbog Covid situacije, drugi zna biti i gore uz sate čekanja, treći su nervozni i ne žele pred kamere.

“Dosta se čeka red je veliki. Zna nekada biti i većih redova. Ali ovo je sve super. Elhamdullilah. Može biti i gore”.

“To je rijetkost. To je samo za one koju su polupismeni. Za pismene nije problem. Da budem iskren. Morate znati šta hoćete, koji dokument vam treba i zašto”, kažu nam građani.

Da li je čuvena rečenica “Fali vam još jedan papir” mit ili pak realnost, pitali smo građane Sarajeva. Evo kakvu su njihova iskustva:

“Treba vam još to. Idite potražite još to. I još to…Stalno neko razvlačenje i samo opterećuje i nas i administraciju i sve ostalo”.

“Ma nije. Maksimalno dvije sedmice. Nisam imala nikakvih problema”.

“Gradnja objekta do ključa u ruke trajala je godinu dana, a papirlogija godinu i po. Kada bismo imali tu E-upravu mislim da bi se dobar dio razloga kada nego nudi, a neko uzima mito, dakle uklonila bi se ta mogućnost”.

“Kaže moj prijatelj, kada je u Njemačkoj krenula ova priča oko korone, neki čovjek je dobio određeni iznos sredstava na svoj račun, bez da je morao da izvadi i jedan papir. Čovjek se šokirao, kako to otkud to? Kaže država to vam je pomoć od nas zbog situacije sa pandemijom. A u Bosni obični student kada mora da izvadi nešto, mora da se se pegla, vadeći papire itd”.

Projekat poput E-uprave u Srbiji, koji je zaživio pogotovo u vrijeme Covida-19 i vakcinacije, teže je provesti u BiH zbog toga što postoje najmanje četiri upravna nivoa: državni, dva enitetska i Brčko Distrkt. Dok s druge strane u Srbiji je sve centralizovano, objašnjavaju iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave. Prva strategija za reformu javne uprave BiH donesena je 2006. godine, dakle prije 15 godina, a građani još uvijek su primorani zbog jednog dokumenta ići na nekoliko lokacija i izgubiti nekoliko dana.

“Ključna kočnica dolazi upravo od nekih nivoa vlasti koji sve informacije shvataju kao lični posjed i kao monopol. Druga kočnica jeste ono što je mentalitet političkih stranaka, a to jeste shvatanje administracije i javne uprave kao prostora za sferu političkog i stranačkog utjecaja“, istakao je Dragan Ćuluzan, Koordinator za reformu javne uprave u BiH.

Ipak, nakon 15 godina “reforme” neke od ličnih dokumenata i papira mogli bi dočekati i u elektornskoj formi.

“Realno gužve na šalterima ćemo gledati još neko vrijeme. Postoji mogućnost da se određene usluge u pojedinim segmentima budu podržane informatičkim sistema, kao što su registracija motornih vozila, obnavljanje ličnih i putnih isprava pod ingerencijom IDDEA-e. Realizacija carinskih postupaka bez papira, što je pod ingerencijom Uprave za indirektno oporezivanje BiH“, dodao je Ćuluzan.

U Srbiji putem E-uprave više od milion osoba zatražilo je uslugu. U prošlom mjesecu realizovano je 76 hiljada usluga. IT stručnjaci u BiH tvrde identičan portal može se napraviti i u BiH za nekoliko sedmica, za što već imamo razvijen elektornski CIPS sistem. Ipak, progres ove oblasti očigledno ne zanima politiku. Hrpa administrativnih radnika i dalje je dobra glasačka baza.

“Uvijek fali jedan papir. I da nije stariji od šest mjeseci. To je to. Hvala i prijatno“, rekao nam je jedan građanin Sarajeva.

IZVORN1
Prethodni članakUtvrđena lista prigovora za finansiranje dijela minimalne neto plate u FBiH
Sljedeći članakDetaljna statistika robne razmjene BiH s inozemstvom u prva dva mjeseca 2021.