FANTAZIJA NA VRHU DRVETA: Prekrasna kućica, okružena mirsnim cvatom japanske trešnje FOTO

Podijelite vijest

kucica-na-drvetu-1Ovu bajkovitu kućicu za čaj, sagrađenu na deblu jednog čempresa, projektirao je čuveni japanski arhitekt Terunobu Fujimori za Kiyoharu Shirakaba muzej.

Šarm i ljepota ove minijaturne građevine do punog izražaja dolazi u proljeće, kada procvjetaju japanske trešnje kojima je okružena.

Konstrukcija je jednostavna – kućica je izgrađena isključivo od prirodnih materijala, oslonjena je na jedno jedino deblo, ali dovoljno čvrsto da konstrukcija preživi olujno nevrijeme i potres.

Kao što možete vidjeti na slikama, unutrašnjost kućice za čaj je jednostavna i moderna.

U japanskoj tradiciji kuća za čaj ima više namjena – ona može biti utočište, mjesto gdje se čovjed ode odmoriti, razbistriti misli ili u miru pričati sa prijateljima, ali može biti i jedan od salona u kojima ga animiraju gejše.

Arhitekt Terunobu Fujimori napravio je kućicu koja zadržava sve te funkcije, ali je u svemu drugom posebna, kao što u posebna i sva njegova ostala djela.

“Zgrada ne bi trebala sličiti bilo kojoj drugoj zgrade, prošlosti ili sadašnjosti, ili bilo kojem stilu koji je razvijen od brončanog doba”, rekao je jednom prilikom Fujimori, objašnjavajući svoj pristup arhitekturi.

kucica-na-drvetu-3

kucica-na-drvetu-4

kucica-na-drvetu-2

kucica-na-drvetu-5

Doznajemo.com