FAO: Cijene hrane u svijetu u aprilu pale za 0,8 posto

Objavljeno:

Cijene biljnog ulja i kukuruza blago se smanjuju nakon nedavnog skoka, dok cijene riže, mesa, mliječnih proizvoda i šećera blago rastu, a izgledi za globalnu trgovinu slabi.

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda pale su u aprilu nakon velikog skoka prethodnog mjeseca, vođene skromnim padom cijena biljnih ulja i žitarica, saopćila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). FAO indeks cijena hrane u prosjeku iznosi 158,5 bodova u aprilu 2022, što je pad od 0,8 posto u odnosu na najviši nivo postignut u martu.

Indeks, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, ostao je 29,8 posto viši nego u aprilu 2021. Indeks cijena biljnog ulja FAO pao je u aprilu za 5,7 posto, smanjivši gotovo trećinu povećanja zabilježenog u martu, jer je racioniranje potražnje snizilo cijene palminog, suncokretovog i sojinog ulja.
Neizvjesnost oko dostupnosti izvoza iz Indonezije, vodećeg svjetskog izvoznika palminog ulja, utjecala je na daljnji pad svjetskih cijena.

FAO indeks cijena žitarica pao je za 0,7 poena u aprilu, potaknut padom svjetskih cijena kukuruza od tri posto. Međunarodne cijene pšenice, pod snažnim utjecajem kontinuirane blokade luka u Ukrajini i zabrinutosti oko uvjeta usjeva u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ublažene većim isporukama iz Indije i izvozom iz Ruske Federacije većim od očekivanog, porasle su za 0,2 posto.

Cijene riže porasle su za 2,3 posto u odnosu na martovske, podstaknute snažnom potražnjom iz Kine i Bliskog istoka.
U međuvremenu, FAO indeks cijena šećera porastao je za 3,3 posto, potaknut višim cijenama etanola i zabrinutosti zbog sporog početka žetve 2022, u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera.

FAO indeks cijena mesa porastao je za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, postavljajući novi rekord, jer su cijene peradi, krupnog i goveđeg mesa porasle. Na cijene mesa peradi uticali su prekidi u izvozu iz Ukrajine i rastuće epidemije ptičijeg gripa na sjevernoj hemisferi. Nasuprot tome, cijene ovčijeg mesa bile su u prosjeku neznatno niže.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda također je porastao, za 0,9 posto, zbog stalne globalne nedovoljne ponude jer je proizvodnja mlijeka u zapadnoj Evropi i Okeaniji nastavila da prati svoje sezonske razine.

Nova procjena FAO-a za svjetske zalihe žitarica do kraja sezone 2022. godine sada iznosi 856 miliona tona, 2,8 posto iznad nivoa na početku, što je uzrokovano povećanjem zaliha kukuruza dijelom zbog obustavljenog izvoza iz Ukrajine. FAO i dalje predviđa rast globalne proizvodnje pšenice u 2022. godini, na 782 miliona tona. Ta prognoza uključuje očekivane pad žetve u Ukrajini od 20 posto, kao i pad proizvodnje uzrokovane sušom u Maroku.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Korona i rat u Ukrajini su samo uvod: Najgore tek slijedi

Inflacija u svijetu svakog dana uzima sve više maha,...

Krize, pandemija, pa rat – je li ovo kraj globalizacije?

Mnogi stručnjaci vide rat u Ukrajini, zajedno s pandemijom,...

Muškarac pronađen mrtav u kući, pored njega bilo 100 zmija

Muškarac koji je pronađen mrtav u svom domu u...

Ekonomisti očekuju pad cijena nafte za 30 posto

Trend rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, do kojeg...