Farmakolog Srđan Pešić: Novi lijekovi protiv koronavirusa su iskorak, ali ne postoji čarobni štapić

2 20
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Od ove nedjelje ljekari u Srbiji primjenjuju trinaestu verziju protokola za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa, koji u terapiju svrstava i nove antivirusne lijekove Molnupiravir i Pakslovid, tek odobrene od strane Američke agencije za lijekove. Klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu dr. Srđan Pešić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio je zašto se ovi lijekovi smatraju iskorakom u liječenju, ali i tome zašto misli da je Srbija ipak požurila sa nabavkom jednog od njih.

Poslije Pakslovida kompanije Pfizer, čije se prve količine u Srbiji očekuju u januaru, Američka agencija za hranu i lijekove u četvrtak je odobrila i Molnupiravir kompanije Merck, koji je u ovu državu pristigao još sredinom decembra. Ovi lijekovi se smatraju revolucionarnim potezom u liječenju koronavirusa jer su prvi koji su napravljeni isključivo za njegovo liječenje.

Koristili smo neke stare lijekove

– Ove dvije godine praktično nemamo nijedan lijek koji je napravljen ili sintetisan samo za liječenje COVID-a 19. Do sada smo se služili metodom takozvanog repozicioniranja, odnosno koristili smo neke stare lijekove, koji su antivirusni ili antiinflamantarni, i pokušavali da vidimo da li oni mogu da djeluju protiv ovog virusa – govori doktor Pešić.

Molnupiravir, koji je javnosti predstavljen nešto ranije od Pakslovida nazvan je “game changer“, uz očekivanje stručnjaka da će značajno doprinijeti učinkovitosti liječenja.

– Početkom novembra američka kompanija Merck je objavila da je kreirala, istražila i na osnovu preliminarnih rezultata britanskim regulatornim tijelima predala dokumentaciju za registraciju prvog lijeka koji je napravljan samo za liječenje koronavirusa – govori doktor Pešić.

Uslijedili su slični potezi Pfizera.

– Ubrzo je kompanija Pfizer objavila da je također sintetisala, istražila i uvela u treću fazu kliničkih istraživanja svoj novi antivirusni lek Pakslovid. To je kombinacija dva antivirusna lijeka, jednog potpuno novog, kreiranog samo za liječenje COVID-a 19 i jednog starog – priča farmakolog.

Oba lijeka bi trebalo dati u prvih pet dana terapije, a namijenjeni su nevakcinisanim, zaraženim i visokorizičnim pacijentima kod kojih bi vjerovatno došlo do težeg oblika bolesti ili smrti. Bit će dostupni isključivo uz ljekarski recept.

– Jedan od uslova koji treba ispuniti da bi neko dobio ovaj lijek je da pripada rizičnoj grupi – da je gojazan, stariji od 60 godina, da ima kardio-vaskularna oboljenja, šećernu bolest, bubrežnu bolest ili neku drugu pridruženu bolest koja ga čini rizičnim – objašnjava Pešić.

Prednost ovih lijekova je to što su u tabletama ili kapsulama, pa je terapija moguća kod kuće. Farmakolog objašnjava kako oni funkcionišu.

Nema čarobnog lijeka, ni čarobnog štapića

– Naše ćelije predstavljaju neku vrstu fabrike gdje se virusi SARS-CoV-2 razmnožavaju. Kada uđu u naše ćelije, koriste i naš genetski materijal, neke naše enzime i proteine. Molnupiravir mijenja jedan protein u našem genomu koji onda dovodi do toga da se virus, kada koristi taj protein, pogrešno prepisuje i pogrešno razmnožava, tako da nema više širenja kroz naše tijelo. Pakslovid deluje tako što inhibira jedan jako važan enzim koji je neophodan u toj replikaciji – pojašnjava Pešić.

Procedura za dobijanje dozvola za korištenje za oba ova lijeka bila je započeta već nakon preliminarnih rezultata ispitivanja. Dok je procenat efikasnosti za Pakslovid do kraja studije porastao, za Molnupiravir je značajno opao. Inače, u Srbiju je već stiglo 11.500 od najavljene količine od 50.000 kutija Molnupiravira.

Efikasnim protiv različitih sojeva koronavirusa, pa i omikrona čije je prisustvo u četvrtak zvanično potvrđeno u Srbiji, pokazale su se i vakcine.

– Reći ću još sto puta – nema čarobnog lijeka, ni čarobnog štapića. Ovim pokušavamo da spasimo ljude koji nisu vakcinisani, a koji obole. Ali jedino preventivno sredstvo, jedino sredstvo koje će smanjiti broj obolelih, smrtnost i hospitalizaciju, naravno, jesu vakcine – naglašava Pešić.