Farmeri traže hitnu reakciju: Divlje svinje pustoše njive, a lovce sputava zakon

f 5
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U Federaciji BiH divlje svinje su, prema Zakonu o lovu, zaštićena divljač. 

To znači da lovačka društva godišnje, u vrijeme dozvoljenog lova, prema lovno-privrednoj osnovi koju određuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, imaju tačno određenu kvotu odstrela divljih svinja. Taj akt donosi se svakih deset godina, bez obzira na to što u lovištima dolazi do promjena, kao što je slučaj u posljednjih šest godina na području Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Doboj-Istoka.

ČITAJ JOŠ:  U Federaciji BiH u septembru 73.891 turist, ostvareno 164.914 noćenja

Održan sastanak

U ovim krajevima divlje svinje namnožile su se do te mjere da poljoprivrednicima uništavaju stotine dunuma kukuruza. Zbog alarmantne situacije održan je i sastanak domaćih farmera, predstavnika Ministarstva poljoprivrede Tuzlanskog kantona i lovaca Lovačkog društva (LD) „Srndać“ iz Gračanice.

– Oči poljoprivrednika uprte su u nas, lovce, a nas ograničava zakon. Zato su iz lovačkih društava „Srndać“ iz Gračanice, „Jelen“ iz Gradačca“, „Majevica“ iz Srebrenika odlučili da od Federalnog ministarstva traže saglasnost za povećanje kvota o odstrelu divlje svinje. Naprimjer, da se u LD „Srndać“ kvota sa 16 poveća na stotinu – kaže Galib Mahmutović, stručni saradnik u LD „Srndać“.

ČITAJ JOŠ:  Iz krize u krizu: Hoćemo li i koliko plaćati energiju na zimu?
Uništeni kukuruz u gračaničkoj općini prošle godine
 • Uništeni kukuruz u gračaničkoj općini prošle godine
 • Mnogo novca

  Posjetili smo farmere Zikreta i Hanifu Piragić u gračaničkom selu Doborovci, kojima su prošle godine divlje svinje uništile kukuruz.

  – Izdvojiš mnogo novca za sjetvu, oranje, frezanje, sjemenski kukuruz, gnojivo i onda nađeš pustoš. Ljudi su prošle godine tri puta njive presijavali i tri puta se izlagali trošku. Ovome se mora stati ukraj, jer ćemo mi, farmeri, morati dići ruke od svega. Ovaj problem sami riješiti ne možemo – kaže Zikret Piragić.

  ČITAJ JOŠ:  FBiH: Ukoliko kamate porastu do kraja godine, povećanje će biti beznačajno
  Mahmutović: Čekaju saglasnost
 • Mahmutović: Čekaju saglasnost
 • Ministar najavio sastanak

  Ministar poljoprivrede  Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović je poljoprivrednicima  rekao da će za desetak dana biti održan sastanak s predstavnicima svih lovačkih društava u ovom kantonu kako bi pokušali pronaći rješenje ovog velikog problema.

  GODISNJICA
  MARKETING