Portal 072info

Faruk Hadžić o tome kada će se bh. ekonomija vratiti na stanje prije korone

Faruk Hadzic
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pandemija korona virusa promijenila je globalnu sliku svijeta. Kriza zdravstvenog sektora – ugroženi životi miliona ljudi širom planete bila je i još uvijek je neposredna posljedica pandemije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, ništa manji negativan utjecaj pandemija nije imala na ekonomije zemalja svijeta i naše države.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Koliko je kriza izazvana pandemijom korona virusa pogodila bh. ekonomiju i kakve će posljedice biti, o poduzetim, ali zakašnjelim i lošim mjerama vlasti, neradu Vijeća ministara, neophodnosti reformi u oblasti porezne politike, neke su od tema o kojima u jednom od posljednjih intervjua za Federalni radio u 2020. godini govori ekonomski analitičar Faruk Hadžić, prenosi FTV.

Na ranjivu bh. ekonomiju s usporavanjem iz proteklog perioda, dogodila se pandemija korona virusa koja ju je vratila nekoliko godina unazad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pokazatelji vanjskotrgovinske razmjene ukazuju na to da smo se vratili na nivo 2017. godine. Pad bruto domaće proizvodnje iznosi 6,5 posto što je za bh. prilike veliki pad. Broj zaposlenih tokom pandemije pao je za 26-27 hiljada, a posebno zabrinjava da od sredine godine nema većeg rasta zaposlenosti.

„Sve je ovo posljedica loše koncipiranih i nedovoljno finansijski jakih te zakašnjelih mjera vlasti u BiH, tj. dva entiteta, dok državni nivo nije donio niti jednu mjeru koja bi pomogla bh. ekonomiju“, kazao je Faruk Hadžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U narednoj godini može doći do blagog oporavka što ne znači da ćemo se tako brzo vratiti na stanje prije korone. Podatak da u 2020. bilježimo pad poreskih prihoda od milion KM, najviše od PDV-a, govori da je neophodno hitno krenuti s ozbiljnim reformama kako bismo se vratili na put oporavka.

Međutim, budžeti su koncipirani na zaduženjima iz inozemstva. Budžet Federacije za 20 posto svojih izdataka nema osigurano finansiranje i to pokazuje svu ozbiljnost ekonomske situacije. Zabrinutost ekonomskih stručnjaka da će kreditna sredstva MMF-a otići potpuno nenamjenski – kroz ovakav budžet Federacije je potvrđena, ističe Hadžić.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 11
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME