Portal 072info

FASCINANTAN PRIZOR: Oronuli zidovi starih zeničkih kuća mirišu na prošlost (FOTO)

Zenica je grad koji je u infrastrukturalnom smislu posljednjih godina dosta napredovao. Gradnja novih objekata gradu je dala svježinu i ljepotu, a građanima Zenice olakšala život u mnogim segmentima.

Ipak, postoji nešto što je izgrađeno prije mnogo godina, a što i danas još uvijek traje.

Riječ je o starim zeničkim kućama, a koje kao pečat prošlosti prkose savremenoj infrastrukturi. U skoro svakom dijelu grada postoje stari objekti koji su opstali i nakon toliko godina, a njihova vrijednost se očituje i dan danas.

Posebnu pažnju privukle su nam kuće na Jaliji.

Kružni tok, visoki soliteri, most, nova cesta i pored svega toga stare kuće na kojima se očituju tragovi davnih vremena. Tek ponegdje, kroz staru, drvenu, visoku ogradu, možete proviriti u unutrašnjost dvorišta i osjetiti miris prošlosti.

Iako veliki broj ljudi svakodnevno prolazi pored ovih kuća koje se nalaze u kranje prometnim dijelovima grada, malo koji prolaznik zastane i obrati pažnju na jedinstven prizor koji im pruža pogled na njih. Ali, koliko su te kuće zaista vrijedne i bitne za naš grad govori i činjenica da su u vremenu koje briše sve pred sobom one ipak opstale.

Kako saznajemo, većina kuća i pomoćnih objekata koje se nalaze uz njih pripadaju porodicama Beganović, Bešić, Tahmiščija i Šehalić.

Kuće imaju tipičan izgled jedne starobosanske kuće koja je građena u turskom stilu, sa verandom, trijemom, visokim zidovima, prostranom avlijom i sa mnogo prozora koji dozvoljavaju da sunce obasja unutrašnjost.

Sljedeći put kada budete prolazili pored ovih kuća obavezno zastanite na trenutak, dopustite im da vas vrate u prošlost i da vam ispričaju svoju predivnu priču. Do tada, uživajte u fotografijama koje vam donosimo u nastavku, a ovim putem se zahvaljujemo Gradskom muzeju Zenica i Upravi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina grada Zenice na ustupljenim informacijama.

Autor: Almedin Rekić

[Galleries 498 not found]

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box