FASCINANTNO: 15-godišnjak izumio revolucionaran metod za otkrivanje raka

FASCINANTNO: 15-godišnjak izumio revolucionaran metod za otkrivanje raka

s1

Upoznajte 15-godišnjeg Jack Andraka, čiji je veoma blizak prijatelj preminuo od raka pankreasa.

Ožalošćeni Jack je, nedugo zatim, počeo istraživati o ovoj bolesti putem interneta, što je dovelo do njegovog velikog otkrića. Jack je došao do zaključka da se u čak 80% slučajeva rak dijagnosticira kada je već u poodmakloj fazi, odnosno kada se oboljelom više ne može pomoći. Mogućnost preživljavanja tada iznosi poražavajućih 2%, a metoda kojom se detektuje pomenuti rak starija je od Jack-ovog oca. Ovaj test je veoma skup, košta oko 800 dolara i (prema Jackovom mišljenju) veoma nepouzdan, također:  „Vaš doktor mora biti veoma sumnjičav da bi naložio test ovog tipa.“

s2Jack je istraživanjem došao do zaključka da postoji oko 8000 proteina koji prate rak pankreasa, a potom je uslijedio pronalazak najzastupljenijeg proteina. Iz 4000-og pokušaja shvatio je da je riječ o proteinu mezotelin. Ovaj protein je prisutan u velikim količinama tokom rane faze razvoja raka pankreasa.

Kriteriji koje je Jack želio zadovoljiti novim načinom testiranja bili su sljedeći: brza analiza, ekonomski pristupačan, jednostavan, selektivan i minimalno invazivan test. Do otkrića je došao na času biologije, kada je učio o antitijelima i istraživanju na polju nanotehnologije.

O čemu se tačno radi?

Princip je prilično jednostavan: Riječ je o papirnim senzorima koji nastaju tako što se papirne trake umoče u mješavinu vode i antitijela, usutu u nanocijev, a potom osuše. Ovi papirni senzori uspješno detektuju mezotelin u krvi. Test  košta tri centa i 100 posto je precizan.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica