Screenshot 5 59
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Anthony Fauci izjavio je da Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) razmatraju da li da revidiraju svoje smjernice u vezi s COVID-om 19 kako bi preporučili da čak i potpuno vakcinisane osobe nose maske na javnim mjestima.

FIXGEHALT

Fauci je u nedjelju u emisiji CNN-a “Stanje nacije” rekao da je učestvovao u razgovorima o promjeni smjernica, za koje je rekao da se aktivno razmatraju, prenosi AP.

Naveo je da neka lokalna područja u kojima raste stopa zaraze već potiču ljude da nose maske na javnim mjestima bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.

Fauci je kazao da lokalna pravila nisu nespojiva s preporukom CDC-a da vakcinisani ne moraju nositi maske na javnim mjestima.

LIDER

Rekao je da bi Amerikanci koji su imunokompromitirani trebali dobiti dodatnu dozu vakcine protiv COVID-a 19, dok se SAD bori s rastom broja slučajeva delta varijante koronavirusa.

Pojasnio je da se radi o “pacijentima koji su imali transplantacije, koji su prošli kemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti, koji su na imunoterapiji”, i da su to prvi kandidati za “eventualno treće vakcinisanje, do kojeg će vjerovatno doći”.

Navodeći studije koje pokazuju da je možda došlo do pada imuniteta vakcinisanih osoba, Fauci je rekao da američki zdravstveni dužnosnici pregledavaju podatke kako bi odredili u kojem trenutku će biti potrebno dodatno vakcinisanje.

“To je dinamična situacija. Rad koji traje razvija se kao i u mnogim drugim područjima pandemije”, rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, dodajući kako je potrebno pratiti podatke.

Pfizer i BioNTech objavili su u petak da su Sjedinjene Američke Države kupile dodatnih 200 miliona doza njihovih vakcina u svrhu vakcinacije djece, kao i mogućeg dodatnog vakcinisanja.