FBiH dužna preko 868 miliona KM

novac-km1

Jedna od najvećih obaveza, koje se moraju isplatiti u roku od devet godina, a u godišnjem prosjeku od oko 50 miliona KM, nastala je kreditnim zaduženjem sa Londonskim klubom od 230,6 miliona KM i 103,9 miliona KM.

Ostali kreditori su Međunarodno udruženje za razvoj /IDA/, Saudi fond, Međunarodna banka za obnovu i razvoj /IBRD/, Svjetska banka, Pariški klub, Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/, OPEK fond i druge finansijske institucije.

Tu su i krediti od Međunarodnog monetarnog fonda, Kreditnog odbora za obnovu iz NJemačke i Kuvajtskog fonda.

“Avaz” navodi da se aktuelna vlast FBiH zadužila po brojnim osnovama u oblastima transporta, zdravstva, infrastrukture, obrazovanja. Istaknuti projekti odnose se na obnovu energetske mreže, gradnju autoputa na koridoru “Pet ce”, sanaciju puteva, kao i modernizaciju bolnica.

U informaciji je naveden i španski kredit za nabavku “talgo” vozova od 75 miliona KM, koji se u godišnjem iznosu od 12,5 miliona KM mora isplaćivati do 2025. godine. Riječ je o propalom projektu koji je prerastao u jednu od najvećih afera u FBiH, navodi list.

 Srna 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica