Portal 072info

FBiH: Poskupili meso i riža, jeftiniji maslac i grah

U avgustu je za razliku od prethodnog mjeseca došlo do porasta određenih cijena proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tako je, primjerice, poskupjela riža koja sada stoji 3,9 KM.

Riža je, pak, među usporednim gradovima u Federaciji najskuplja u Mostaru i iznosi 5 KM, dok je najjeftinija u Orašju i iznosi 2 KM, pišeVečernji list. Kada govorimo dalje o proizvodima koji su poskupjeli u mjesec dana, veće su i cijene junećeg mesa od buta kosti koje je poskupjelo za 10 feninga i sada stoji 12,9 KM po kilogramu.

Poskupjela je i piletina koja stoji 4,6 KM po kg, a od svih gradova je najskuplja u Širokom Brijegu gdje stoji 6,2 KM, dok je najjeftinija u Zenici gdje iznosi 4,1 KM po 1 kg.

Poskupjela je i riba, pa tako pastrva iznosi 9,9 KM i skuplja je za 30 feninga nego prošli mjesec. Pastrva je najskuplja u Bihaću gdje stoji 10,4 KM, dok je najjeftinija u Širokom Brijegu i Travniku gdje je 9 KM. Svinjsko meso s kostima ostalo je na istoj razini kao i prošlog mjeseca te iznosi 8,9 KM.

Iste su cijene ostale brašna, kruha, mlijeka u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na početak ove godine, riža je poskupjela za 30 feninga.

Tvrdi sir je jeftiniji skoro za jednu marku u odnosu na januar ove godine. Isto toliko je jeftiniji i grah. Cijene drugih proizvoda su više manje iste u ovih devet mjeseci.

Bez obzira što je već odavno počela nabava drva za ogrjev i ugljena, cijene su ostale iste kao i prošli mjesec. Što se tiče ostalih stavki, poskupjelo je muško šišanje za 20 feninga, dok je pranje kose s feniranjem ostalo isto.

Kažimo i to kako su pojeftinile i dječje pelene za jednokratnu upotrebu u odnosu na prethodni mjesec.

Podijelite članak