FBiH pred kolapsom, upitno usvajanje budžeta

Ishod posljednjeg sastanka Kolegija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, gdje je došlo do razilaženja u stavovima između SDA i HDZ-a BiH, nagovijestio je duboku krizu u Federaciji BiH i prije nego što je završeno formiranje vlasti u ovom entitetu, saznaje “Dnevni avaz”.

 Koalicioni partneri, naime, nisu mogli postići dogovor o održavanju naredne sjednice ovog doma, na kojoj bi trebale biti usvojene izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH.

Pat-pozicija

Izmjene podrazumijevaju prolongiranje primjene ovog zakona, koji je već stupio na snagu, jer za njegovu provedbu nema novca. Zbog te činjenice, općinski i kantonalni sudovi i tužilaštva ne mogu procesuirati predmete koji se odnose na organizirani kriminal i korupciju.

Kako nam je preneseno s jučerašnjeg sastanaka Kolegija, dok je SDA insistirala da u skorije vrijeme bude održana vanredna sjednica Predstavničkog doma, HDZ je ovu ponudu glatko odbio s obrazloženjem da naredna sjednica Parlamenta tek može uslijediti kada bude imenovana nova Vlada FBiH!

Time se, praktično, došlo u pat-poziciju, s obzirom na to da je formiranje Vlade FBiH, zbog teških sukoba između koalicionih partnera SDA – HDZ – DF, u skorije vrijeme krajnje neizvjesno. Također, upitno je i donošenje budžeta FBiH, a odluka o privremenom finansiranju vrijedi do kraja narednog mjeseca!

Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a, opozicione stranke, izjavio je za “Avaz” kako je predložio da budžet FBiH za ovu godinu u formi nacrta bude stavljen u proceduru kako bi se on kreirao do kraja marta.

Teška situacija

– Moj prijedlog nije prihvaćen, tako da smo se zaista našli u vrlo teškoj situaciju. U FBiH je na sceni mrtvilo, jer se odlukom o privremenom finansiraju isplaćuju samo najnužnije stvari, poput socijalnih transfera i dugova, a s druge strane zapali smo u neizvjesnost zato što uopće ne znamo hoće li do kraja marta biti usvojen budžet – kazao je Beganović.

Dodao je da će zbog političkih nesuglasica koalicionih partnera uslijediti velika stagnacija u FBiH, koja je bez budžeta, bez razvojnih programa, kapitalnih ulaganja i investicionih projekata. Uz sve nabrojano, dodaje i da, dok se ne poslože odnosi i ne formira vlast, do daljnjeg ne treba očekivati tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Moguće raspuštanje Parlamenta FBiH?

Prema Ustavu Federacije, predsjednik FBiH raspušta oba doma Parlamenta ako oni ne uspiju donijeti budžet prije početka budžetske godine.

U ovom slučaju, ovaj scenarij uslijedit će ako budžet ne bude usvojen do kraja marta.

Retroaktivno zaduživanje

Da je u federalnom trezoru nezapamćena kriza, govori činjenica da je Vlada FBiH u januaru Federalnom parlamentu proslijedila odluku o privremenom finansiranju bez pokrića! Ova odluka u iznosu od 421.823.778 KM, koju je Parlament FBiH prihvatio, praktično je podvaljena parlamentarcima zato što njena projekcija tada nije realno koncipirana.

O tome, naime, svjedoči posljednja odluka Vlade od 10. februara kojom zadužuje Federaciju za dodatnih 60 miliona KM putem trezorskih zapisa, i to radi finansiranja izdataka utvrđenih Odlukom o privremenom finansiranju FBiH.

Riječ je, dakle, o retroaktivnom pokrivanju odluke kojom se treba finansirati Federacija.

Sve upućuje na to da je u trezoru duboka kriza, koju aktuelna izvršna vlast FBiH u tehničkom mandatu u ovom trenutku ne želi priznati.

Avaz