FBiH rekorder po doprinosima na plaće: Država “guli” radnike i poslodavce

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Federacija BiH „rekorder“ je u Evropi, a prema iznosu doprinosa koji se plaćaju na bruto plaću i koji iznose 41,5 posto na mjesečnom nivou.

Dakle, ako radnik ima bruto plaću od hiljadu maraka, više od 450 KM ide državi, a ostatak radniku.

Iz Ureda premijera Federacije novi utvrđeni tekst zakona vraćen je Federalnom parlamentu i očekuje se da se on nađe na sjednici Parlamenta vrlo brzo nakon ljetne pauze.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović za „Avaz“ je kazao da je teško odgovoriti na pitanje zašto je FBiH rekorder po ovom pitanju.

ČITAJ JOŠ:  UN: Zabrinjava stvaranje uslova za porast nasilnog ekstremizma u BiH, uključujući ultradesničarski

– Radi se o ključnoj reformi koja je potrebna Federaciji BiH, a poslovnoj zajednici je u interesu da se ovo riješi. Mislim da u BiH nema političke volje za bilo kakvim promjenama i reformama. Naši političari se, iz neznanja, neiskustva ili nezainteresiranosti, boje da naprave bilo kakav pomak – istakao je Smailbegović.

Dodao je da smanjenje doprinosa na plaće nosi određene kratkoročne rizike.

– Srednjoročno i dugoročno, to će donijeti velike benefite radnicima, ali i poslodavcima. Smanjenje stope može značiti i povećanje prihoda, u ovom slučaju entiteta, jer će poslodavci dobiti priliku da zaposle nove radnike – pojasnio je Smailbegović.

ČITAJ JOŠ:  Brojni proizvodi s oznakom "Made in BiH": Svijetu nudimo EVO, domaće puške, štrudle...

Prema njegovim riječima, smanjenje stope doprinosa vodi i do povećanja plaća radnicima.

Drugi benefiti

– Povećanje plaća nosi druge benefite, jer se povećava potrošnja, dakle, više će država naplatiti poreza. Ovaj korak se mora napraviti, imam osjećaj da naši političari ovo ne razumiju ili se boje ili, jednostavno, neće – kazao je Smailbegović.

Naglašava da ni predstavnici sindikata nisu protiv ove vrste reforme.

– Njima ovo ide u korist, jer smanjenje doprinosa vodi ka povećanju plaća. Plaće moraju rasti i to je jasno. Siguran sam da ćemo sa sindikatima postići dogovor i definirati novi iznos minimalne plaće sa šest ili sedam realnih privrednih grana. Odlučili smo se za model prema kojem će se minimalna plaća definirati posebno po poslovnim sektorima – pojasnio je Smailbegović.

ČITAJ JOŠ:  Evo da li će biti obilnijeg snijega u BiH

Izborna godina

– U septembru je posljednji rok da se zakoni usvoje, jer i državi i poslodavcima treba vremena da se pripremi implementacija od početka nove godine. Ukoliko se to ne učini, onda neće ni sljedeće godine jer je ona izborna – kazao je Smailbegović.

GODISNJICA
MARKETING