FBiH slavi Dan državnosti, u RS uobičajen radni dan

Banja-Luka2

Danas se u Federaciji BiH proslavlja Dan državnosti, a u Republici Srpskoj je običan radni dan.

Dan državnosti BiH biće obilježen brojnim manifestacijama širom FBiH, polaganjem cvijeća na spomenike i groblja, kao i svečanim akademijama.

Vlasti u FBiH praznuju 25. novembar kada je 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) . U Republici Srpskoj je uobičajen radni dan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji ni dan, ni datum državnosti i da stoga Dan ZAVNOBIH-a, 25. novembar, ne može biti obeiljžavan kao dan državnosti.

U otvorenom pismu predstaviku EU u BiH Valentinu Incku, Dodik skreće pažnju da su Visoki predstavnik i ostali predstavnici međunarodne zajednice, svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH.

Dodik je ukazao da je svaki pokušaj njegovog uspostavljanja antidejtonski.

Predsjednik podsjeća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH.

On je poručio da Republika Srpska nema ništa protiv da u Federaciji BiH ovaj datum obeiljžavau kao praznik, ali u Republici Srpskoj to neće nikada biti.

Dodik je naveo da, koliko mu je poznato, ne postoji odluka nijednog relevantnog organa dejtonske BiH, što je bilo neophodno donijeti nakon potpisivanja Dejtona, koja potvrđuje da postoji Dan državnosti BiH.

RTRS

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE