FBiH: U protekla 24 sata 19 oboljelih, pridržavanjem mjera lične zaštite spriječiti širenje virusa

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testiran je 551 uzorak i potvrđeno je 19 novih slučajeva COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu i u Kantonu Sarajevo. 


Na području Federacije BiH do sada je ukupno testiran 36.071 uzorak, a COVID-19 potvrđen je kod 1060 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavila su se 932 pacijenata, 5 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivnih 89 slučajeva – oboljelih od COVID-19 u FBiH. Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

“U toku je treća faza popuštanja mjera u cilju normalizacije života, ali kao i ranije, napominjemo da se radi o ‘novoj normalnosti’ u kojoj ćemo dok traje stalna opasnost od virusa živjeti pridržavajući se mjera lična/osobne zaštite kako bismo spriječili njegovo širenje – fizička distanca, učestalo pranje i dezinfekcija ruku, nošenje maski, dezinfekcija površina i predmeta koji se često koriste. Izbjegavati gužve i veća okupljanja, a s obzirom na novo ublažavanje mjera kojima je većina djelatnosti dozvoljena, posebno je važno da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima, sve kako bismo smanjili rizik od ponovnog porasta broja slučajeva”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva, napominjujući da je Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19, a u skladu sa naredbama  Federalnog štaba civilne zaštite koje se mogu naći na stranici Zavoda i na Koronavirus (COVID-19) informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.