Portal 072info

FBiH: Učenike najviše zanima gimnazija, medicinska i ekonomska škola

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon obveznog osnovnog obrazovanja, učenice i učenici nađu se na velikom životnom raskrižju. Pred njima se nalazi još mnogo mukotrpnog rada, zalaganja i, naravno, učenja, piše Večernji list BiH.

 

Pitanja koja učenici i njihovi roditelji postavljaju su koju srednju školu upisati, koja će im pružiti najvišu razinu znanja i je li gimnazija ta koja pruža najkvalitetnije znanje? Prema ranijim istraživanjima, od 150.000 učenika u Federaciji BiH, svaki četvrti upiše se u gimnaziju, polovina u tehničke škole, a najmanji je postotak učenika koji su se opredijelili za strukovne škole.
Za razliku od Federacije, u Republici Srpskoj najviše učenika prijavi se za medicinsku srednju školu, potom gimnaziju i ekonomsku školu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zanati su na samome dnu. Kada je u pitanju treći stupanj, zanimanje postoji za drvnu industriju, frizere i konobare. Prema dokumentu Agencije za rad i zapošljavanje BiH “Istraživanje tržišta rada u BiH u cilju utvrđivanja usklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada”, deficitarna zanimanja bila su varilac, dipl. inženjer strojarstva, kontrolor u proizvodnji, VKV i KV zidar, tesar, keramičar i fasader, komercijalist, šivač, dipl. ing. građevine i elektrotehnike, kovač, strojokovač, brusač, VKV/KV livač, rukovatelj motornom pilom i šumskim traktorom, tekstilni instruktor, tehnolog tekstilstva i modni dizajner.

Najviše anketiranih poslodavaca je kao razlog navelo da je odgovarajuće radno iskustvo prepreka pri zapošljavanju na novo radno mjesto (44 posto). Slijedi nezainteresiranost zaposlenih s traženim zanimanjima iz različitih razloga, a još jedan razlog je nedovoljna visina ponuđene plaće (12 posto). Na nepostojanje specifičnih znanja i vještina kod radnika žali se devet posto anketiranih poslodavaca, a druge razloge navodi 19 posto. Roditelji nerijetko imaju velike želje za svoju djecu i trude se osigurati im visoku stručnu spremu. No, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, čak osam posto je onih koji imaju visoku stručnu spremu i koji su prijavljeni na zavodu za zapošljavanje. KV radnika je najviše – 33,8 posto, a najmanje VKV radnika – 0,50 posto i NSS – 0,30 posto. Sa srednjom stručnom spremom ih je 27,60 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svibnju većina srednjih škola organizira dane otvorenih vrata kako bi privukle učenike. Iz nadležnih ministarstava i agencija savjetuju roditeljima i učenicima da dobro razmisle prilikom ove jedne od najvažnijih odluka u životu te uzmu u obzir sve podatke i okolnosti na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, objavio je vecernji.ba.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME