Portal 072info

FBiH ukida odredbu o obaveznih 50% domaćih proizvoda u trgovinama

Vlada Federacije BiH pripremila je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima se briše odredba koja obvezuje trgovce da na policama imaju 50 posto proizvoda domaćih proizvođača, izvještava Indikator.ba.

Kako je saopšteno nakon jučerašnje sjednice Vlade brisana je odredba člana 13. Zakona (tretira obveznu zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda u trgovinama u visini od najmanje 50% u asortimanu robe), kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

 

Evropska komisija duže vremena inzistira na otklanjanju zaštitnih mjera u oblasti trgovine, a usvajanjem izmjena zakona stvorit će se uvjeti za ispunjenje međunarodnih obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Naime, osim blokada Ukrajine i Rusije, federalni zakon o trgovini sa postojećom protekcionističkom odredbom glavna je prepreka za pristupanje BIH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box