Federacija BiH bez plana vakcinacije

v 72

Kada će tačno u BiH stići prvi kontingent vakcina naručenih preko COVAX sistema? O kojoj količini je riječ? Jesu li to, kako se pretpostavlja, „Pfizerove“ vakcine? Ko će primiti prve vakcine? Jesu li to, možda, članovi Predsjedništva BiH?

Na ova i brojna druga pitanja, nadležni u BiH, počevši od Ministarstva civilnih poslova BiH, a pogotovo Federalnog ministarstva zdravstva, nemaju odgovore i uskraćuju ih javnosti.

Nema roka

Dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, jučer je u kratkoj izjavi za naš list podsjetio  na to da se isporuka prvog kontingenta očekuje za sedam dana, odnosno, između 18. januara i 10. februara.

Do 18. januara, datuma koji su nadležni iznijeli u javnost, ostalo je svega pet dana, a Federacija BiH nema potrebni plan imunizacije.

Dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK, kazala nam je jučer da je dokument vidjela u formi nacrta te da je kao takav bio pun manjkavosti.

Copy

U nacrtu plana, kazala nam je, nisu bili definirani detaljni rokovi i standardne operativne procedure za distribuciju vakcine i njeno skladištenje.

Bez promocije

Također, kazala nam je da su prioritetne skupine šire definirane, a dok se čeka na finalnu verziju tog dokumenta, dr. Jurić postavlja pitanje zbog čega Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva nisu učinili ništa u vezi s promocijom vakcinacije, što je, isključivo, njihova zadaća.

– Je li iko našim građanima objasnio bilo šta u vezi s cjepivom? Na osnovu čega se očekuje uspješnost? Zaista strahujem od toga da će novac koji smo dali biti bačen i da će vakcine ostati neiskorištene. Pa ljudima treba objasniti sve, a ne sutra svaljivati krivicu na narod. Jer nisu vakcine ”pez” bombone – nije krila ogorčenje dr. Jurić.

RS ima plan vakcinacije

Za razliku od FBiH, u RS su sačinili finalnu verziju plana vakcinacije, koji su predstavili javnosti. Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da su u toku razgovori o nabavci vakcina iz Rusije, kao i o tome da li će u pitanju biti 200, 300 ili 400 hiljada doza

Avaz

Prethodni članakVelika potraga za bijelim kombijem u Zenici: Ko je ubio migranta
Sljedeći članakDedo zbog korone nije mogao obaviti hadž pa je novac dao za uličnu rasvjetu