Federacija BiH: I budžet i nova Vlada

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Za danas je najavljena sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem dnevnom redu su prijedlozi budžeta za 2015, zakona o njegovom izvršenju, kao i ovogodišnji finansijski planovi tri vanbudžetska fonda. Sjednica Doma naroda do jučer poslijepodne nije bila zakazana.

A da li će usvajanju budžeta prethoditi vanredno zasjedanje PD-a, na kojem će se potvrditi novi saziv federalne Vlade zavisi od provjera kandidata za Vijeće ministara BiH, koje SIPA jučer kasno poslijepodne nije završila.

– Odluka o imenovanju Vlade stoji na stolu kod potpredsjednika FBiH, gospodina Milana Dunovića, kazao je jučer Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH za Oslobođenje.

Dunović jučer tokom dana nije potpisao tu odluku, poštujući stav svoje stranke – Demokratske fronte, o tome da je preduslov za imenovanje nove Vlade istovremeno imenovanje i novog saziva Vijeća ministara BiH.

– Napominjemo da su stranke koje čine parlamentarnu većinu kao uslov za formiranje Vlade FBiH navele da se u isto vrijeme formiraju i Vlada i Vijeće ministara. Shodno tome, izražavamo nadu da će se stranke ovaj put držati dogovora, kako bi se ispunili preduslovi za imenovanje nove Vlade i Vijeća ministara u isto vrijeme, a nakon što SIPA izvrši nužne provjere za novi saziv Vijeća ministara BiH, saopštio je jučer Dunovićev kabinet.

oslobođenje/MĐR