Portal 072info

Federacija BiH – Porast koncentracije zagađujućih materija u zraku

U proteklih nekoliko dana, prema podacima sa mjernih stanica u Federaciji BiH, koncentracije zagađujućih materija su u porastu, što je u skladu sa stabilnom atmosferskom situacijom.

Tokom jučerašnjeg dana najlošiji zrak su udisali građani Tuzle gdje su mjerene vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica”PM2.5” i sumpordioksida. Slična je situacija i u Lukavcu, navodi Sektor životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U Zenici su takođe  visoke koncentracije navedenih polutanata, ali su mjerene ipak nešto niže vrijednosti nego u Tuzli.

U Sarajevu su niske koncentracije sumpordioksida, međutim vrlo su visoke koncentracije lebdećih čestica “PM 10”, a i koncentracije azotnih oksida su u porastu. 

Slična situacija se očekuje i u narednim danima, s tim što je najviše zagađenje tokom noći i jutarnjih sati.

Tokom dana se, s obzirom na očekivane nešto više temperture može očekivati blagi pad koncentracija polutanata u zraku uvjetovano slabim vertikalnim mješanjem zraka.

Većeg poboljšanja kvaliteta zraka neće biti dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom i /ili padavinama.

S obzirom da zima faktički još nije ni nastupila za očekivati je slične periode i u naredna četiri mjeseca.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe sa respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale da izbjegavaju duža zadržavanja na otvorenom i ilaganju značajnijim naporima.

Građani se napominju da sama pojave magle ne znači obavezno i visoko zagađenje. Magla je prirodna pojava koja se razvija u sličnim uslovima kakvi pogoduju i zadržavanju polutanata u niskim slojevima atmosfere. Međutim, guste magle se normalno razvijaju i u mjestima u kojima  kvalitet zraka nije narušen.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box