Federacija BiH potrošila sve vakcine donirane iz Srbije, pojedini ljekari odbili vakcinisanje

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nadležne ustanove u Federaciji BiH iskoristile su sve vakcine donirane iz Srbije prije isteka roka trajanja. Najveći dio utrošen je za imunizaciju zdravstvenih radnika, zatim štićenika staračkih domova i osoba starijih od 60 godina, potvrđeno je za Klix.ba.

Republika Srbija je kroz donaciju u dva kontingenta Federaciji Bosne i Hercegovine donirala ukupno deset hiljada doza vakcina protiv zaraze koronavirusom proizvođača AstraZeneca. Vakcinama u obje pošiljke rok trajanja je bio do 29. marta ove godine, do kada je i izvršeno njihovo apliciranje.

Prema ranijem dogovoru kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, sve doze AstraZenecinih vakcina koje su stigle na tlo Federacije BiH bile su namijenjene za imunizaciju zdravstvenih radnika.

Međutim, kako saznaje Klix.ba, zbog činjenice da u pojedinim kantonima medicinsko osoblje, među kojim i ljekari, nije željelo biti imunizirano vakcinom spomenutog proizvođača, donesena je odluka da se one apliciraju građanima koji se nalaze u redu prioriteta, kako doze ne bi propale.
Doze stigle u dva kontingenta

Kroz dva kontingenta Kanton Sarajevo dobio je 2.100 doza vakcina, Tuzlanski 2.000, Zeničko-dobojski 1.480, a Hercegovačko-neretvanski 1.100. Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu pripalo je po 1.000 vakcina, Livanjskom 500, Zapadnohercegovačkom 400, Posavskom 200 i Bosanskopodrinjskom 100 vakcina.

Sarajevski kanton, koji je dobio i najveći broj vakcina, do 29. marta ove godine, kada je cjepivima isticao rok trajanja, potrošio je sve količine. Kako je za Klix.ba potvrdila Aida Pilav, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, sve vakcine su utrošene u zdravstvenim ustanovama, prema iskazanim potrebama.

ČITAJ JOŠ:  Zagađenje zraka: Upozorenje stanovništvu na smanjenje fizičke aktivnosti tokom boravka na otvorenom

Podjelu vakcina u Tuzlanskom kantonu vršio je Kantonalni zavod za javno zdravstvo, iz kojeg su nam potvrdili da su također završili proces imunizacije AstraZenecinim vakcinama. Za razliku od Sarajeva, u najmnogoljudnijoj regiji u Federaciji BiH sve količine nisu iskorištene za zdravstvene radnike.

“Zbog kratkoće roka, mi smo uspjeli vakcinisati 1.270 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a potom se prešlo u staračke domove, gdje smo vakcinisali 410 štićenika. Ostalih 320 doza smo dali domovima zdravlja za vakcinaciju osoba starijih od 60 godina, shodno prioritetima”, kazala nam je epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK Jasmina Brkić-Džambić, istaknuvši da se za vakcinaciju protiv infekcije koronavirusom prijavilo ukupno 3.439 zdravstvenih radnika.

Proces imunizacije doniranim vakcinama iz Srbije završen je i u Zeničko-dobojskom kantonu, a kako nam je potvrđeno, sve doze su potrošene sedam dana prije isteka roka trajanja.

“Svih 1.480 vakcina je podijeljeno u 12 domova zdravlja, dvije bolnice, Zavod za medicinu rada, Zavod za borbu protiv ovisnosti i Institut za zdravlje i sigurnost hrane. Vakcine su aplicirane u prvoj fazi imunizacije, a te količine su podmirile 30 posto od ukupnog broja zdravstvenih radnika koji su se prijavili za vakcinaciju protiv zaraze koronavirusom”, izjavio nam je Adnan Džonlić, glasnogovornik Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

AstraZenecine donirane vakcine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su uglavnom iskorištene za imunizaciju zdravstvenih radnika. Kako nam je kazao glasnogovornik Vlade ovog kantona Pero Pavlović, jedan manji dio njih je upotrijebljen za cijepljenje štićenika u staračkim domovima. S druge strane, iz Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona naveli su nam da su sve količine koje su im pripale iskoristili za imunizaciju medicinskog osoblja.

ČITAJ JOŠ:  Tramp favorit republikanaca za izbore 2024.

Kada je riječ o Srednjobosanskom kantonu, sve vakcine su upotrijebljene isključivo za zaštitu zdravstvenih radnika, što je za Klix.ba potvrdio direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš. Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je hiljadu vakcina nedostatno da bi se zaštitili svi zdravstveni radnici, njihovo vakcinisanje će biti nastavljeno iz kontingenta od 762 Pfizerove vakcine koje trebaju dobiti.
Zdravstveni radnici protiv vakcinacije

I Unsko-sanski kanton iskoristio je sve količine doniranih vakcina, a kako nam je kazala direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Zarina Mulabdić, prvi ciklus imunizacije obavljen je kod zdravstvenih radnika, ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i štićenika staračkih domova.

U ovom kantonu je specifično da svi zaposlenici općenito nisu za vakcinaciju protiv zaraze koronavirusom. Prema anketi koju su proveli, od ukupno 2.150 zaposlenih medicinskih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama, njih 1.319 saglasno je za vakcinisanje, dok ostali ne pristaju na to.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona, sve količine vakcina su aplicirane i pored činjenice da je određeni dio zdavstvenih radnika odustao od imunizacije AstraZenecinim proizvodom.

“Oni su odustali od vakcinacije zbog priče koja je postojala (sumnja na sigurnost i učinkovitost, op.a.) u vrijeme kada smo donaciju dobili. Ali, ipak je u konačnici veći dio zdravstvenih radnika vakcinisan. Onaj višak vakcina koji nam je ostao iskorišten je za vakcinacije u staračkim domovima. Najvažnije je da nemamo odbačenih, odnosno neiskorištenih doza”, rekla je za Klix.ba direktorica Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona Dijana Mamić.

ČITAJ JOŠ:  Stigla dugoročna prognoza: Kakvo nas vrijeme čeka do kraja decembra i za Novu godinu?

Zdravstveni radnici i štićenici doma za stare osobe u Bosanskopodrinjskom kantonu također su vakcinisani protiv zaraze koronavirusom, a kako nam je potvrdila direktorica tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo, svih 100 doza, koliko su dobili kroz donaciju Srbije, iskoristili su do datuma predviđenog za upotrebu.

Za vakcinaciju protiv infekcije koronavirusom u Posavskom kantonu se prijavilo više od 60 posto od ukupnog broja uposlenih zdravstvenih radnika. Od 200 vakcina, koliko im je pripalo, 144 su utrošene na zdravstvene radnike slijedom iskazanih potreba zdravstvenih ustanova.

“Ostatak je utrošen shodno planu vakcinacije protiv COVID-19 u Posavskom kantonu, koji je usklađen s planom vakcinacije protiv COVID-19 u FBiH”, kazali su nam iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Posavskog kantona.

Iz svih kantona koji su dobili donacije iz Srbije sada očekuju i dopremanje vakcina koje su u Bosnu i Hercegovinu stigle posredstvom COVAX mehanizma. Nakon što dobiju vakcine počet će daljnju vakcinaciju zdravstvenih radnika, ali i ostalog stanovništva po redu prioriteta.

GODISNJICA
MARKETING