Federacija povećala broj testiranja, za 24 sata 779 uzoraka, ublažavanje mjera od iduće sedmice (VIDEO)

Podijelite vijest

Ublažavanje mjera suzbijanja koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine počet će od iduće sedmice, ali će se provoditi sukcesivno zbog čega član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez poziva građane na dodatno strpljenje.Prilikom današnjeg redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija, Čerkez je istakao kako Federacija BiH bilježi optimističan porast oporavljenih od koronavirusa, što će biti dodatna baza za popuštanje mjera već u narednoj sedmici.

U protekla 24 sata u FBiH je testirano 779 građana, od čega ih je 14 bilo pozitivno na Covid-19, što ukupno čini 784 zaraženih u FBiH te ukupno 11.975 testiranih osoba. Otprilike 54 posto zaraženih su žene te gotovo 46 posto muškarci. Najveći broj zaraženih, njih 239, i dalje je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Među zaraženima je hospitalizovan 61 pacijent, dok ih je sedam na respiratorima. Kada je riječ o smrtnim slučajevima, u FBiH je od koronavirusa preminulo 18 muškaraca i 14 žena. Blizu 70 posto preminulih su stariji od 65 godina.

“Podatak koji nas na neki način čini optimističnim jeste da imamo 169 oporavljenih, od kojih se 26 osoba opravilo u protekla 24 sata. Broj oporavljenih značajno raste, dok imamo kontinuitet broja pozitivnih”, kazao je Čerkez.

Ublažavanje mjera U FBiH koje počinje od iduće sedmice prije svega će se odnositi na omogućavanje kretanja osobama starijm od 65 godina i mlađima od 18 godina u određenim terminima.

ČITAJ JOŠ:  Ovaj test bi mogao predvidjeti kome prijeti dugi Kovid nakon zaraze

Čerkez se osvrnuo i na predstojeći praznik.

“Nadamo se da period prvomajskih praznika građani neće provoditi na roštiljima, već pod punom ličnom zaštitom da ne bismo sve ovo što je do sada urađeno doveli u ponovni rizik. Svi naši sugrađani moraju biti svjesni da ne govorimo o eliminaciji većine mjera. Kada bude omogućen izlazak, i dalje ćemo morati držati socijalnu distancu, nositi rukavice i maske. I dalje je tu preporuka lične higijene, posebno pranja ruku”, naglasio je Čerkez.

ČITAJ JOŠ:  Naučnici u šišmišima pronašli novi koronavirus. Otporan je na cjepiva

On je pozvao građane na strpljenje te ih upozorio da se ne vode popuštanjem mjera u zemljama regiona.

“Moramo znati da je BiH imala prvi slučaj 9. marta, za razliku od Hrvatske gdje je to bilo 25. februara. Ublažavanje mjera ne znači povratak normalnom životu, već vraćanju nekog života koji bi bio pun opreza i u kojem bismo svi morali kao društvo trebali doprinijeti da situacija ostane i dalje ovakva kakva jeste”, poručio je Čerkez.

https://www.facebook.com/072info/videos/163109378361450/

Podijelite vijest