AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prvi dan zabrane kretanja u Federaciji BiH protekao je veoma mirno, istaknuo je premijer FBiH Fadil Novalić nakon današnje sjednice Federalnog štaba civilne zaštite. 

– U ovom momentu usaglašavamo uredbu za one koji ne poštuju naredbu nadležnih organa, naročito one koji imaju rješenja o samoizolaciji, a ne poštuju ih. Za vašu informaciju, sinoć su zabranu kretanja prekršila samo tri građanina, ali sve vrijeme 60 do 61 građanin koji su u izolaciji, ne poštuju tu istu izolaciju. Zato smo odlučili da najkasnije sutra, a možda i večeras, donesemo uredbu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe – rekao je Novalić. 

On je rekao i da se užurbano radi na rebalansu budžeta Federacije BiH, koji će biti okrenut prema borbi protiv koronavirusa. 

Relativno veliki broj ljudi je “paraliziran” nakon zabave u “Igmanu” u Konjicu, rekao je premijer Novalić, ističući da se radi o tri kompanije – u Konjicu, Goraždu i Novom Travniku, navodeći da se radi o mjerama predostrožnosti. 

Odgovarajući na pitanje zašto ne nosi masku i rukavice s obzirom na to da bi trebao biti primjer građanima, Novalić je rekao da su u Vladi čvrsti protokoli o nošenju zaštitne opreme te da prilikom obraćanja “niko u Evropi ne nosi maske i rukavice, jer bi to ometalo komunikaciju”. 

– Mi imamo dovoljnu udaljenost, sada je između mene i vas pet metara tako da poštujemo pravila i preporuke – rekao je Novalić. 

Testirao se zbog pritiska javnosti

Kada je riječ o prisustvu premijera proslavi “Igmana” u Konjicu, gdje je više osoba zaraženo koronavirusom, Novalić je pojasnio kako nije “prisustvovao događaju kada je nastalo širenje korone”. 

– Mi smo bili na akademiji, to je bilo ograničenog karaktera i ja sam došao da održim predavanje i odmah se vratio. Tako da tom događaju, u suštini, nisam prisustvovao kada je nastalo širenje virusa i ta sporna osoba nije bila na akademiji ili ne na njenom najvećem dijelu – rekao je Novalić. 

Istaknuo je kako se testirao zbog pritiska javnosti da bi, možda, mogao biti pozitivan “više zato da otklonimo te sumnje, nisam se poslije toga testirao”. 

Federacija razmatra stavljanje određenih kantona u karantin kako bi se dalje zaustavilo širenje virusa, potvrdio je Fahrudin Solak, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor FUCZ-a. 

– O tome se razgovaralo jučer u Štabu i danas u kontaktima sa pojedinim članovima. Primamo određene informacije i analize. Svakako je to određena mjera ako krene nagli rast oboljelih u jednoj sredini, ako ne možemo reagirati, znači da nađemo nultog pacijenta i sve njegove kontakte, zatvaraju se određene cjeline, ali gradovi, kantoni ili naselja. Svakako ćemo o tome razgovarati u narednim danima ako dođe do širenja – rekao je Solak. 

Avaz