Federalni zavod raspisuje 50,7 miliona KM vrijedne programe, cilj je zapošljavanje najmanje 8.000 ljudi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Federalni zavod za zapošljavanje krajem mjeseca raspisuje dva programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja u tekućoj 2023. godini u ukupnom iznosu od 50,7 miliona konvertibilnih maraka s ciljem zapošljavanja najmanje 8.000 ljudi.

Konferencija za medije Federalnog zavoda za zapošljavanje povodom objave javnih poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2023. i Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2023. održana je danas u prostorijama Zavoda u Sarajevu, a iz te ustanove su istakli da se radi o već tradicionalnoj konferenciji na kojoj predstavljaju svoje aktivnosti.

Ista ova dva programa FZZZ je realizirao i prošle godine i u toj ustanovi su zadovoljni realizacijom kojom je zaposleno 7.399 i 2.036 osoba.

Haris Huskić, šef Odjeljenja u Sektoru za zapošljavanje pri FZZZ-u, istakao je da je vrijednost Programa sufinansiranja zapošljavanja za 2023. godinu iznosi 37.700.000 konvertibilnih maraka, s tim da je vrijednost poziva 28.700.000 i da će devet miliona maraka biti naknadno raspisano u okviru mjere Tražim poslodavca.

– Poziv je planiran za 27, 28. i 29. mart, a prijave će se moći podnositi u periodu od 8 do 16 sati. Cilj programa je sufinansirati zapošljavanje 6.000 osoba. Bez obzira na to što su poslodavci korisnici ovog poziva, ciljna grupa su nezaposlene osobe koje su morale biti prijavljene u evidenciji nezaposlenih bar jedan dan prije objave javnog poziva. Korisnici su poslodavci koji su se prethodno morali registrirati kako bi pristupili online prijavi na javni poziv i to su poslodavci koju redovno uplaćuju sve doprinose i nisu evidentirani radi rada nacrno – kazao je Huskić.

Anadolija