Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Razvojna banka FBIH: Beskamatni krediti za sektor turizma

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu izdvojilo jedan milion KM za namjenu subvencioniranja jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva i kamate za kredite odobrene iz Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora Razvojne banke Federacije BiH.

Dana 31.3.2023. godine zaključen je Protokol o poslovnoj saradnji i Ugovor o formiranju namjenskog depozita, čime je omogućeno novim korisnicima korištenje kreditnih sredstava za finansiranje projekata iz oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, uz subvencioniranje kamate od Ministarstva u visini 2,50%, za sve vrijeme otplate kredita (uključujući i grace period), kao i jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva u 100-postotnom iznosu.

– S ciljem što adekvatnijeg razvoja malog i srednjeg, ali i velikog turističkog sektora u Federacije BiH uspostavili smo sistem podrške putem povoljnog dugoročnog kredita za naše partnere. Želja nam je osigurati razvoj inoviranih, specijaliziranih i uobičajenih turističkih proizvoda kao i aktiviranje novih turističkih proizvoda veće dodatne vrijednosti – istakla je predsjednica Uprave Razvojne banke Federacije BiH doc. dr. sci. Mersiha Slipičević.

Sredstva Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora namijenjena su za finansiranje stalnih sredstava (izgradnja novih kapaciteta, povećanje kvalitete postojećih kapaciteta, izgradnja tematskih sadržaja, izgradnja smještajnih objekata namijenjenih tržištima posebnih interesa, pretvaranje soba/apartmana u kućanstvima u male porodične hotele, revitalizacija tradicijskih kuća u selima/zaseocima, izgradnja ekosela sa pratećim sadržajima, autokampova i sl.) kao i tekućih sredstava.

– Ministarstvo intenzivno radi na projektima koji doprinose razvoju turizma. Izuzetno sam sretna zbog činjenice da smo uspostavili beskamatnu kreditnu liniju s Razvojnom bankom, jer na ovaj način možemo pomoći turističkom sektoru u Federaciji BiH. Na program finansiranja kamata i troškova obrade kredita odlučili smo se jer postoji veliki interes turističkih privrednika za povoljnim novčanim sredstvima i mi smo im omogućili potpuno besplatan novac za investicije. Vjerujemo da će realizacija ove kreditne linije rezultirati zamahom u razvoju i modernizaciji naših turističkih kapaciteta – naglasila je ministrica Đapo.

Avaz