Feđa Isović: Pišem nove epizode LZN-a, pomalo sviram i nedostaje mi kafana

Podijelite vijest

Pojava koronavirusa u našoj državi je na početku izazvala zbunjenost, ponekad i lude misli, ali ipak svi nastojimo iz ove situacije izaći normalni. Bh. scenarist Feđa Isović je za Klix.ba malo govorio upravo o popularnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”, a najviše o borbi s virusom i propustima koji se ne smiju dešavati. Život nije stao s pojavom koronavirusa. Planovi se trebaju praviti, pa i ostvarivati te smo tako upitali našeg sagovornika kako provodi dane u izolaciji i ima li novih inspiracija?

“Meni se nije puno toga promijenilo. Moj posao je takav da sam inače najviše derao trenerke i papuče. Pišem nove epizode serija ‘Lud, zbunjen, normalan’ i ‘Konaka kod Hilmije’, navečer pogledam neku seriju ili film. Pomalo i sviram, tako da mi dan stvarno brzo prođe. Jedino što mi nedostaje je kafana. Izgleda da nas je najviše izradio Toma Zdravković kada je zavapio: ‘Zatvorite sve kafane’. Teško mi je da mu to oprostim”, kazao nam je na početku razgovora Isović.

Mi smo, čini mi se imali sreću da se desila Italija, nastavlja dalje priču Isović navodeći kako je upravo ta činjenica dovela do toga da su u BiH zbog koronavirusa mjere donesene na vrijeme, ali da je bilo i određenih propusta.

“Manje u RS-u gdje je vlast centralizovana, nego u Federaciji koja je sa svim svojim kantonima troma i nefunkcionalna. Mislim da je ovo momenat kada svako može uvidjeti kako nam nedostaje jača centralna državna vlast od koje Dodik i Čović toliko zaziru. Na Drini je ipak granica, pokazalo se. Drugo je što bih ja najsretniji bio da tih granica, i na zapadu i na istoku, uopće nema”, kazao je Isović.

Zdravstveni sistem u BiH je dopustio nedopustivo

Nadalje ovaj bh. scenarist nije mogao ostati nijem i na zdravstveni sistem koji se u našoj državi nije pokazao sasvim efikasan i kako je naveo, dopustio je upravo ono nedopustivo – da nam pacijenti umiru u kućama ili na pragu bolnica.

“Nemam tačnu analizu, ali čini se da je u Federaciji broj slučajeva koji nisu dobili adekvatnu i pravovremenu medicinsku njegu daleko veći nego u drugim zdravstvenim sistemima. U Hrvatskoj niti jedan pacijent nije umro kod kuće, niti da prije smrti nije danima tretiran u bolnici. Moj drug, doktor Dragan Stevanović, koji je otvoreno kritikovao zdravstevni sistem i famozne algoritme, je ekspresno otpušten sa dužnosti”, naglasio je Isović.

Pojava koronavirusa je nesumnjivo zaustavila svakodnevni život svakog čovjeka, ali i svoje “prste uplela” i u brojne društvene sfere. Isović o ekonomskim posljedicama po BiH nije puno govorio jer je, kako je naveo, ona bila u krizi i prije koronavirusa.

Lakše je pasti s prve, nego s pete stepenice. Sada se vidi koliko je važno biti u EU i koliko to olakšava funkcionisanje, recimo, Hrvatske koja ima otvoren pristup novcu. Fascinantno je kako se hrvatski zdravstveni sistem nosi s krizom. Među najboljima su na svijetu, a ne treba zaboraviti da graniče s evropskim žarištem epidemije”, istakao je Isović i dodao: “Nemam neki jasan komentar na posljedicama koronavirusa u svjetskim silama. Rusija je jedna od njih i tamo je zabilježeno svega 0,4 mrtvih na milion stanovnika. Taj broj u Italiji i Španiji je nekoliko stotina na milion stanovnika. Radit će se, siguran sam, ozbiljne analize, ali čini se da su turističke destinacije najviše pogođene. New York je najvažnija turistička destinacija Amerike i upravo je taj grad epicentar bolesti u toj zemlji”.

Posljedice korone ćemo sagledavati godinama

“Pitam se šta je s ratnim sukobima u svijetu?” – kazao je Isović uz pretpostavku da je ovaj period možda prvi u historiji ljudskog roda u kojem se ne bilježi niti jedan rat.

“Već dugo na vijestima nisam primjetio izvještaj s nekog ratišta. Dakle, siguran sam da će se mnoge stvari promjeniti kada prođe ova kriza, ali ipak, poznavajući ljude, mislim da će se ratovi nastaviti tamo gdje su stali. U svakom slučaju, posljedice korone ćemo sagledavati i živjeti godinama, u svakom segmentu društva”, naglasio je Isović.

Važno je znati isključiti televiziju

Isović je iznio i zanimljiv podatak koji je svima općepoznat, možda su neki ljudi to izučavali, a drugi čuli usput, ali poenta je jedna.

“Nauka je dokazala, čitav ljudski rod potječe iz Afrike, svi smo potekli od takozvane Naučne Eve iz jednog sela, a migracijama smo došli do svakog ugla Zemlje. Boja kože nam se prilagođavala podneblju u kojem smo živjeli, a to viruse ne interesuje. Jednako napadaju crnce, bijelce, azijate… U tom kontekstu meni je i prije smiješno izgledalo svako potenciranje na razlikama, na osobenostima Srba, Hrvata, Bošnjaka… Dobro će nam doći u ovom periodu da odmorimo od Dodika, Bakira i Čovića i njihovih nacionalističkih prepiranja. Ali ne sumnjam, čim se ukaže prilika, opet će nas opteretiti svojom borbom za nacionalne interese, opet će nas ‘spašavati’ jednih od drugih”, poručio je Isović.

U ovakvim situacijama je neophodno da građani budu odgovorni i svjesni svojih postupaka. Shodno tome, Isović im upravo savjetuje da selektuju i doziraju dnevne informacije.

“Jako je važno znati isključiti televiziju. To je ona crvena puljka na vrhu daljinskog. Znam da se teže skinuti s dnevnika, nego sa droge, ali važno je svesti nivo informacija koje primamo na neophodni minimum. Ovo su idealne okolnosti za anksiozne epizode na koje je malo ko imun. Dobri filmovi, knjige, koncerti… To nam svima treba”, mišljenja je Isović.

Kultura uvijek nađe put do ljudi

O kulturi smo nažalost najmanje pričali tokom ovog razgovora jer je trenutna situacija nametnula druge teme. Međutim, iz Isovićevih riječi može se zaključiti da taj segment društva neće koronavirus uništiti.

“Kultura uvijek nađe put do ljudi. U ratu su se pod granatama održavale predstave, izložbe, a danas, zahvaljujući internetu, imamo priliku da obiđemo muzeje, čitamo e-knjige, slušamo koncerte. Divno je ovo što nam svakog ponedeljka prirede momci iz Dubioze. Mislim da je kultura segment društva koji će se prvi oporaviti, bit će nestašica novca, ali mi ne možemo da se pohvalimo da smo i prije izdvajali neka značajna sredstva za nju”, naveo je Isović.

Klix.ba


Podijelite vijest