Fejzić: Sav život i pravila kojima mi u Srebrenici moramo da se povinujemo upravo su nastavak genocida

Fejzić: Sav život i pravila kojima mi u Srebrenici moramo da se povinujemo upravo su nastavak genocida

Šta misliti o tome u ovom trenutku kada je već završeno, kada je odluka donesena. Mi se oko ovoga bavimo već godinu i po. Oni kroz Skupštinu proturaju to i formirali su Komisiju još prošle godine, gdje su određeni Bošnjaci pristali biti članovi.

Ovo je za “Avaz” rekao bivši zamjenik načelnika ove općine Hamdija Fejzić nakon što je na današnjoj sjednici usvojeno da se promijene imena određenih ulica i trgova.

Napravljena greška

Tako je, između ostalih, ulica Maršala Tita postala ulica Republike Srpske.

– Tada sam bio zamjenik načelnika, odbornici iz „Moja adresa Srebrenica“ insistirali su da ne pristanu da rade, da im ostane samo jedna nacionalna komisija, nisu htjeli poslušati. Mislili su da će oni svojih prisustvom spriječiti njihove namjere koje su već imali da se ove ulice preimenuju. Kada su vidjeli da je sve to završeno, pred sami rad Komisije, navodno su se oni povukli iz Komisije. Mislim da su tada naši napravili grešku – istakao je Fejzić.

Dodao je da namjera odavno postoji da se preimenuju ulice čija su imena uslaglašena 2002. godine.

– Htjeli su da ih vrate na postavke iz 1995. godine kada su oni ušli u grad i kada su imenovali ulice ovog tipa. Imali smo dosta napora i problema, pa smo 2002. usaglasili da ostanu ulice iz predratnog perioda, koje ne smetaju nikome. One su do danas bile aktivne i živjele. Šta sada reći – rekao je Fejzić i dodao:

– Nije ovo završna faza, nego nastavak genocida. Sav onaj život i pravila kojima mi moramo ovdje da se povinujemo upravo su nastavak genocida koji nije s izvršavanjem ubijanja, nego da se ponovo mi, koji smo se vratili, osjećamo nelagodno i na taj način napustimo ovoj prostor. A znamo da genocid podrazumjeva i čišćenje prostora od jedne etničke skupine.

Šta dobivaju preživjeli

Na naše pitanje može li se šta promijeniti ukoliko Rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena, Fejzić je odgovorio:

– Ja postavljam pitanje koja je rezolucija šta promijenila što se tiče života unutar bivše enklave ili entiteta RS. Nijedna još do sada ni odluka ni rezolucija nije urodila plodom. Znamo da je bivši visoki predstavnik donio Zakon o zabrani negiranja genocida, a to i sada živi. Negira se genocid. Pitanje je provedbi svih tih rezolucija, odluka i, imam običaj reći, nama daju rezolucije, njima teritoriju i zaokružuju taj prostor. Mislim da to jednom moraju prestati.

Istakao je kako se u rezoluciji mora jasno poručiti šta znači za preživjele žrtve genocida, žrtve genocida.

– Šta preživjeli, pored svega toga što su preživjeli, uspjeli i smogli hrabrosti da se vrate na mjesto gdje je počinjen genocid, dobijaju time. Hoće li im sutra biti lakše? Koji je to zakon ili pravilo koje će njima donijeti da im bude lakše opstati i živjeti na ovim prostorima – zaključio je Fejzić.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS