Feraget: Ako riješimo slučajeve Memić i Dragičević ne treba nikakva reforma pravosuđa

Godinama ponavljam da su Dženan Memić i David Dragičević braća po nesreći, slučajevi ubistva koje zataškavaju tužioci, kazao je advokat Ifet Feraget u reakciji za NAP nakon što je Tužilaštvo BiH potvrdilo da preuzima slučaj ubistva Davida Dragičevića od dva tužilaštva u Banjoj Luci.

Preuzeti predmet Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, odnosi se na istragu kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida iz Banja Luke. Preuzeti predmet Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, odnosi se na više osoba zbog radnji protiv službene dužnosti koje se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem kaznenog djela protiv života na štetu oštećenog Dragičević Davida, kao i neprijavljivanje kaznenog djela i počinitelja, te pomoć počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine opredijeljeno je za rješavanje predmeta sistemske korupcije, te jačanje vladavine prava i zaštitu prava oštećenih, zagarantiranih Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Advokat Feraget smatra da će Tužilaštvo BiH voditi jednu istragu kada dođe vrijeme za to bez obzira što su u ovom trenutku preuzeta dva predmeta.

Tužilaštvo BiH sada će pregledati dokumentaciju u oba predmeta, te izvršiti potrebne radnje i donijeti odluku o sprovođenju istrage.

-Ako ta dva slučaja riješimo ne treba nam ni reforma pravosuđa ni bilo kakvi drugi koraci, sve će biti jasno. To je sistemska korupcija, ljudi koji uništavaju sistem – kazao je Feraget.

Podsjećamo, tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvena u Banja Luci, a porodica od samog početka tvrdi da je Dragičević otet, mučen i na kraju ubijen. Ni svakodnevni protesti ni zahtjevi za istragom protiv samog vrha Policije RS za koju porodica tvrdi da je umiješana u Davidovo ubistvo nisu urodili plodom. Danas u Banja Luci više ne živi ni Davidov otac Davor Dragičević, a izmješten je i sanduk Davida Dragičevića u Austriju. Porodica je optuživala i tužioca da zataškavaju istragu, a prvih mjeseci nije je ni bilo što je ključno u slučajevima ubistva.

IZVORNAP
Prethodni članakNakon vijesti da je hospitalizovan oglasio se i Lukas: Tačno je koliko i da sam umro prije 2 dana
Sljedeći članakPjanić: Moj je život Švicarska…