Portal 072info

Feraget: Bez pravde za Davida i Dženana, za BiH nema kandidatskog statusa

david dragicevic i dzenan memic 696x373 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U velikoj su nevolji svi koji su uključeni u neadekvatne istrage i progon građana, jer međunarodna zajednica ipak djeluje, uvjeren je advokat Ifet Feraget

Neće biti kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za priključenje Evropskoj uniji, bez rješavanja slučajeva ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića, rekao je advokat Ifet Feraget učestvujući na drugoj međunarodnoj konferenciji, koju u Banjaluci organizuje Udruženje „Put Pravde“. Jedan od ciljeva konferencije jeste – da krivično odgovaraju svi koji su opstruisali istrage o ovim ubistvima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sofija Grmuša jedan je od najaktivnijih članova grupe Pravda za Davida koja broji više od 900 dana od prvog velikog okupljanja na centralnom banjalučkom trgu. Ne zna koliko puta ju je policija privodila niti koliko je vremena provela u pritvoru. Kaže da to svaki put teško proživljava, jer zna da traži samo istinu i pravdu i slobodno kretanje gradom.

“Znam da smo na pravom putu, da ne radimo ništa loše. Znamo da će oni nastaviti da nas privode, hapse i mi ćemo nastaviti svojim putem do kraja, do pravde za Davida”, kaže Grmuša.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postupanje policije prema ovoj grupi građana, čulo se na konferenciji, ne može se više nazvati neprofesionalizmom. Riječ je, kažu, o svjesnom kršenju ljudskih prava. Aktivisti grupe smatraju da su građani drugog reda, te da na takvo stanje nije imun ni ostatak društva.
“Ja mislim da je ovo društvo kompletno društvo pod velikom presijom. I ova manjina koja je ustala da se bori protiv te presije i oni koji ćute. Oni koji ćute, ćute iz straha. Zato što su uslovljeni poslom, plaše se za bezbjednost svoje djece. Mi živimo u društvu u kojem se djeca ubijaju i u Sarajevu i u Banjaluci”, istakao je Miljan Kovač, predsjednik Udruženja „Put Pravde“.

U velikoj su nevolji svi koji su uključeni u neadekvatne istrage i progon građana, jer međunarodna zajednica ipak djeluje, uvjeren je advokat Ifet Feraget. Istrage o ubistvima Davida Dragičevića, kao i Dženana Memića, smatra, praktično ne postoje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ali u agendi Evropske unije ta dva slučaja će biti uvrštena i u ovaj septembarski izvještaj, oni direktno utiču na najvažniji od 14 prioriteta koji su bitni za članstvo BiH u EU i sasvim sigurno da bez rješavanja tih slučajeva BiH neće dobiti kandidatski status”, riječi su Ferageta.

Radimo ispravnu stvar do konačnog cilja, zaključuje advokat porodica Dragičević i Memić. To je, osim presude ubicama, da krivično odgovaraju svi koji su svjesno i namjerno zataškavali ubistva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)