Feraget: Neko je pokušao zataškati ubistvo, a odgovorno tvrdim Dženan Memić je tu noć ubijen

Advokat porodice Memić Ifet Feraget nakon oslobađajuće presude na Sudu BiH kojom su oslobođeni Zijad Mutap, Alisa Ramić, Meris Ćato i Hasan Dupovac, kazao je kako se mora sačuvati dostojanstvo bez obzira na razočarenje. Feraget je kazao i da će biti uložena žalba na prvostepenu presudu te kako je očigledno da je neko pokušao zataškati ubistvo Dženana Memića.

“Jedino sa čime se slažem sa sudijom Brankom Perićem je da ovo nikad nismo imali u pravosuđu. Ali, u ovakvom pravosuđu ovo se moralo desiti. Reći ću vam nešto što nikad nisam. Prije nego je Perić preuzeo ovaj slučaj, pitao me da li je jedna od kantonalnih tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva Dženana Memića. Rekao sam da jeste i dao mu dokaze. Radi se o tužiteljici koja je imala priliku da da zaštitu dvojici svjedoka koji su mogli otkriti vrlo značajne informacije vezane za montiranje optužnice kantonalnog tužilaštva”, rekao je Feraget.

Dokazi sve potvrđuju 

Komentirao je i obraćanje sudije Branka Perića.

“Sudija Branko Perić me čak u jednom momentu pitao i da li ću i ja napustiti sudnicu nakon što su izašli Muriz i Arijana. Pitao sam ga: ‘otkud vam pravo na takav zaključak?!”. Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju: Dženan Memić je tu noć ubijen. Vrijeme koje je proteklo do izmišljene saobraćajne nesreće je vrijeme koje je iskorišteno za montiranje saobraćajne nesreće. Postoje ubice. Od Perića danas nijednom nismo čuli da je pala optužnica kantonalnog tužilaštva, da su oslobođeni optuženi za saobraćajnu nesreću. Da je Vrhovni sud BiH potvrdio da se nije desila saobraćajna nesreća”, kazao je Feraget.

Test nije položen

Pitao je i da da li ćemo nakon ovog slučaja kao društvo krenuti u boljem pravcu.

“Nije bez razloga Priebe rekao da je ovaj slučaj test za bh. pravosuđe. Za sada, test nije položen. Ne kažem da svi optuženi trebaju biti osuđeni. Ali, vrijeđaju komentari Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima. Ne mogu se pomiriti sa stavom koji odudara od sudske prakse. Nisu tačne Perićeve riječi da se ne smije desiti nova optužnica.

Ovo što je sudija Branko Perić govorio, mogu vrlo lako demantovati. Komentari su bili nesuvisli, odudaraju od objektivnih dokaza”, kazao je Feraget.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE