Portal 072info

Ferguson: BiH je zemlja sa dva entiteta i tako će i ostati

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edvard Ferguson izjavio je da je BiH po Dejtonskom sporazumu zemlja sa dva entiteta i da će “tako i ostati”, a na pitanje da li do promjena Dejtona može da dođe “kroz neku akciju izvan BiH”, rekao da se “ustav može mijenjati samo na ustavan način”, a “ne od strane međunarodne zajednice” i “ne putem nezakonitih referenduma”.

Ferguson je za “Nezavisne novine” rekao da po ustavnoj proceduri Srbi, zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima, imaju ne samo glas, nego i pravo veta. “Zbog toga me frustrira kada političari pričaju o prijetnjama postojanju Republike Srpske (RS). Ne postoje prijetnje”, kazao je britanski diplomata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ferguson je rekao da je ideja u vezi sa referendumom o nametnutim odlukama Visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, “nepotrebna i neustavna”. “Mi prepoznajemo i potpuno se slažemo da postoji potreba da se poboljša pravosudni sistem na svim nivoima i moja ambasada je duboko uključena u taj rad. Ali, pravi način da se to uradi je putem konstruktivnog dijaloga i partnerstva, a ne putem jednostranih pokušaja da se nametnu promjene van ustavnog okvira”, kazao je ambasador Velike Britanije u BiH.

Govoreći o mogućnosti da BiH ni ovog septembra ne aktivira Akcioni plan za NATO i o rezervama srpskog naroda, Ferguson je rekao da razumije rezerve “koje neki Srbi imaju prema NATO-u”, kao i da se mora “više gledati ka budućnosti, a manje ka prošlosti”, prenosi Dnevni avaz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bh-index.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME