neum 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Sve nekretnine u okviru “Feroelektrovog” odmarališta u Neumu, koje su protekle sedmice prodavane prema zaključku Općinskog suda u Čapljini, doslovno su razgrabljene.

Narušava se plan

Tako su, od 30 stanova površine 40 kvadratnih metara, ostala još dva, kao i pet od 50 kvadrata, a koji će predmetom prodaje biti danas. Usto, za danas je preostala prodaja zemljišta od 88, 318 i 1.126 kvadratnih metara.

– Sve što je bilo oglašeno za prodaju u ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak je, narodski rečeno, “otišlo k’o halva”. Uz fizička lica, bilo je i pravnih iz cijele BiH, od Prijedora, Bugojna, Sarajeva, Tešnja do Zenice – kazao nam je Senad Smajić, direktor “Feroelektra”.

Iako su sredinom juna iz Općine Neum saopćili da nekretnine koje su predmet prodaje nisu u vlasništvu “Feroelektra”, ipak do mjera zabrane koje su tražili nije došlo niti su kupci ustuknuli.

Iz Općine Neum su ponovo reagirali saopćenjem, u kojem su naveli da su pokrenuli sudski spor za tu nekretninu. Kako su pojasnili, njenim etažiranjem i prodajom garsonijera zasebno narušava se regulacijski plan “Centar I”, u kojem je nekretnina označena u turističko-ugostiteljske namjene.

Bez sanacije

Kazali su da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi zaštitili regulacijski plan te su upozorili na to da neće dozvoliti uknjižbu kupljenih garsonijera, kao ni njihovu rekonstrukciju ili sanaciju, zaprijetivši inspekcijom.

– Tu, zaista, nije potreban neki komentar. Ponavljam, u ZK izvacima je “Feroelektro” vlasnik, a sasvim je dovoljna činjenica to što je prodaja išla sudskim putem – rekao nam je Smajić.

Novac radnicima

Novac od prodaje ove nekretnine, podsjetimo, namijenjen je za potraživanja radnika po pravomoćnim sudskim presudama.

Riječ je o razlici plaća koje je “Stanić Invest” bio dužan isplatiti radnicima prema ugovoru i sistematizaciji radnih mjesta.