Portal 072info

Kvalitet zraka najlošiji u Visokom, Zenici i Tuzli

Kvalitet zraka u srijedu je bio loš i nezdrav na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Izuzetak čine Goražde i pozadinska stanica na Ivan-Sedlu. Najlošiji je bio zrak u Visokom, Zenici i Tuzli gdje su bile visoke koncentracije lebdećih čestica i sumpor dioksida. Vjerovatno u ovu grupu spadaju i Živinice međutim nemamo podatke o koncentraciji PM čestica.

U Sarajevu, Ilijašu, Lukavcu i Jajcu koncentracije sumpor dioksida su niže od propisanih graničnih vrijednosti, ali su zato koncentracije lebdećih čestica bile visoke.

Mjerenja na stanicama jutros ne pokazuju nikakave bitne razlike u odnosu na jučerašnje trendove i vrijednosti – kvalitet zraka loš, s potencijalnim negativnim efektima na zdravlje građana.

Nepovoljna meteorološka slika će se zadržati do subote na većem, dijelu središnje i sjeverne Bosne. Moguća su lokalna osciliranja i kratkotrajni padovi koncentracija na području tuzlanskog kantona u petak.

Područje zapadne Bosne i cijele Hercegovine generalno imaju povoljnije meteorološke uvjete s aspekta uticaja na kvalitet zraka i znatno manji broj izvora emisije zagađujućih materija, te je na tom području očekivan i čišći zrak. Nažalost, nemamo mjerenja koja će to potvrditi, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.


Fena

Podijelite članak
  • 10
    Shares

Počitajte još

Grad Zenica u 2019. godini naplatio rekordan iznos sredstava po osnovu zakupnine za poslovne prostore

Redakcija

Malenoj djevojčici iz Zenice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

072info

Kasumović inicirao rekonstrukciju obdaništa Kanarinac u kojem borave djeca sa posebnim potrebama

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box